Ingatlan

Kellékszavatosság ingatlanvásárlás esetén

Mit tehetünk, ha álmaink otthona tele van kivitelezési hibákkal? Kihez forduljunk, ha az átadás és a beköltözés után sorra bukkannak fel eddig nem is sejtett problémák? A ma életben lévő jogszabályok számos esetben védik a vásárlót, érdemes tehát tisztában lennünk, mikor jogos a felháborodásunk.

Egy idejétmúlt felfogás szerint nincs mit tenni, „le kell nyelnie a békát” a vásárlónak, hiszen a szerződés aláírásához két fél kell, mindkét fél jóváhagyása és beleegyezése. Ez szerencsére nem így van. A vevő egy bizonyosan vélt állapotban vásárolta meg az ingatlant, amennyiben pedig ez eltér a valóságtól, a törvény a vevő mellé áll. Ugyanis legyen szó új építésű vagy használt ingatlanról az eladót kellékszavatosság terheli.

Ha a vevők az ingatlant vásárlás előtt alaposan megtekintették, amit jogilag, műszakilag és esztétikailag is teljeskörűen megismertek, állapotával teljesen tisztában vannak, akkor mondható, hogy a megtekintett állapotban vásárolták meg, melyet az adásvételi szerződésben is rögzítenek.

Az eladót terheli annak bizonyítása, hogy vásárláskor a vevő tisztában volt az adott
problémával vagy vélhetően ismerte azt. Ha érdemben sikerül alátámasztania – mentesül a szavatossági felelősség alól.

Mikor áll a törvény a vevő mellé?

Rejtett hibának azok a hibák számítanak, melyek a vevő számára nem voltak ténylegesen felismerhetőek, abban az esetben sem, ha kellően körültekintően mérte fel az ingatlan állapotát annak megvételekor.

Először érdemes egy ügyvédtől segítséget kérni, így elérve, hogy az észrevett hibát az eladó saját költségei alapján javítsa ki. Abban az esetben, ha ez nem történik meg, akkor a hiba javíttatása a vevő költségein keresztül is megtörténhet, illetve az is opció lehet, hogy igényel a vételárnak egy bizonyos mértékű, nagyjából a hibával arányos leszállítását is.

Amikor már nincs mit tenni, akkor akár a vevő teljesen el is állhat a szerzősédtől, amennyiben egy nem jelentéktelen hibáról van szó esetében. Ekkor ezt az elállást írásban szükségszerű közölni az eladóval, az ingatlannal kapcsolatban az eredeti állapotot kell helyreállítani. Ez azt jelenti, hogy a vevő jogosult a kifizetett vételárra, a tulajdonosi viszonyokat is rendezni kell.

Mégis a legtöbb hibával kapcsolatos esetben érdemes egy ügyvéd tanácsát kikérni, aki egy biztosabb képet tud majd mutatni az ingatlannal kapcsolatos lehetőségekről.