Egyéb kategória

Mit kínálhat egy ingatlaniroda? – Eladói és vevő szempontból

Amikor ingatlanvásárlás vagy eladás előtt állunk felmerülhet a kérdés, hogy miben tud segíteni nekünk egy ingatlaniroda. Tapasztalataink alapján számos ügyfelünk rendelkezett kételyekkel az együttműködésünket megelőzően, amelyeket aztán sikerült eloszlatnunk. Éppen ezért érdemes végigvennünk azokat az előnyöket, amiket egy ingatlanirodával való együttműködés során élvezhetünk.

Először nézzük meg mit kínálunk fel irodaként egy ingatlantulajdonosnak az eladás során.

Az egyik legfőbb szempontnak a biztonságot emelnénk ki. Egy ingatlaniroda szűrt ügyfélkörrel dolgozik, illetve minden érdeklődővel megtekintési nyilatkozatot tölt ki. Az eladás során, különös tekintettel arra az esetre, ha az eladásra kínált ingatlanban él a tulajdonos kényelmetlen helyzeteket szülhet, ha teljesen ismeretlen embereket kell beengedni az otthonába. A megfelelő ingatlanos azonban kezeli az eladó helyett az érdeklődőket, és az ingatlanába már csak potenciális vásárlókat visz el.

Számos ügyes bajos dologtól, ügyintézéstől szabadíthat meg minket, ezáltal időt és mérgelődést spórol számunkra. Lévén, hogy a szakmája része az ingatlanfotózás, nagyobb körültekintéssel a legmegfelelőbb fotókat készítheti el. Nagy előny az eladás során, ha rendelkezünk alaprajzzal, amennyiben viszont ilyennel nem rendelkezik, ennek elkészítésében is a segítségére van.

Nagy teher tud lenni egy kiváló ügyvédet keresni, de az irodáknak általában van saját ügyvédjük, akár több is, akiket fel tud ajánlani, ezenfelül az elintézi Ön helyett az energetikai tanúsítvány megszerzését is.

Általában az ember élete során 2-3 ingatlan adásvételnél többel nem találkozik, tehát már a hirdetés elkészítésében is nagyobb tapasztalattal rendelkezik az ügynök. Tudja, hogy kell kiemelni a jó tulajdonságokat, miközben a negatívumokat sem titkolja el, sőt akár pozitívumként tudja feltüntetni.

Fontos kiemelni, hogy egy ingatlant nem elég feltölteni egy ingyenes portálra (Teljesen ingyenes hirdető felület, ami releváns, talán már nincs is), érdemes egy fizetős oldalon hirdetni, ezenkívül pedig a megfelelő pozicionálás érdekében a közvetítőnk további összegeket költhet. Ezek az összegek természetesen bele van kalkulálva a sikerdíjba.

Nem szabad kihagyni, hogy az ingatlanunk beárazása nem a legegyszerűbb feladat, hiába gondoljuk így. Nem elég megnézni a környéken milyen áron lettek értékesítve a házak/lakások, hiszen számos belső jellemző is átalakíthatja az árakat. Az ingatlanügynök segít objektíven bepozícionálni az ingatlanunkat, hiszen elfogultak lehetünk a sajátunkkal.


Vásárlói szempontból szintén megkönnyítheti a helyzetünket egy iroda.

Többek közt segíthet már az elején akár a hitelügyintézésben, hiszen a vásárlások nagy része nem csupán önerőből valósul meg, de egy iroda személyre szabott hitelkalkulációkkal szolgál Önnek. Ezentúl egy profi ingatlanos már jól bevált ügyvéddel, lakberendezővel, esetleg költöztető céggel is kapcsolatba hozhatja.

Amennyiben vásárlunk, szeretnénk a legtökéletesebb ingatlant megszerezni. Az ingatlanok rengetegében könnyen besokallhatunk mikor minden szempontból megfelelő házat vagy lakást keresünk, de egy ügynök csak az Önnek illetve családjának megfelelő ingatlanokat mutatja meg, így már csak a legmegfelelőbbet kell kiválasztani.

Viszonylag egyszerűen el lehet takarni az ingatlan kisebb-nagyobb hibáit egy megtekintés során, de egy ügynök ezekkel is szembesíti Önt, nehogy később okozzanak ezek meglepetést.

Ki más adhatna megbízható befektetési tanácsot, mint az azember, aki nap mint nap ingatlanok eladásában vesz részt. Naprakész az árakkal, trendekkel kapcsolatban, egyes esetekben üzemeltető ajánlásában is segíthet.

Ugyan minden vásárló szeretne alkudni az irányárból, ez nem mindig sikerül, vagy csak kis mértékben. Egy ingatlanos tisztában van mennyit lehet hajlandó engedni a tulajdonos, esetleg hatni is tud rá, ezáltal még több pénzt spórolva a vásárlónak.

Az ingatlanvételt gyakran eladás előzi meg, amit összeegyeztetni magánszemélyként maga lehet a rémálom, azonban megfelelő rutinjával az ingatlanos itt is leveheti a terhet a válláról.

Gyakran találkozunk bizalmatlan, csalódott ügyfelekkel, akiknél a fentebb felsoroltak mind hiányoztak, vagy csak egyszerűen nem volt megfelelő a hozzáállása a korábbi ügynöknek. De pont ezért arra bíztatjuk Önöket, hogy ha van negatív tapasztalatuk, akkor keressenek meg minket bizalommal, egy személyes beszélgetés során elmondjuk mi mit tudunk garantálni, és reméljük hamar sikerül a rossz élményüket pozitívvá varázsolni.