Ingatlan

Túlárazott ingatlanok – jó vagy ártalmas az ingatlanpiacnak?

Egy ingatlaneladás ritkán zajlik egyszerűen, hiszen mindkét fél jó üzletet szeretne kötni. De ez tényleg olyan nehéz a gyakorlatban?

A vevők egyértelműen reális piaci áron szeretnének új otthont vásárolni. Az eladók érdeke ezzel szemben a minél magasabb vételár, így – a jelen piaci helyzetben is – kb. 80-90%-ban túlárazzák saját ingatlanjaikat.

Az ingatlaneladás egyik legfontosabb lépése a megfelelő ár meghatározása – az az ár, amely lehetővé teszi, hogy ésszerű időn belül eladjunk. Nagyon sok mindenki beleesik abba a hibába, hogy nem azt nézi meg, hogy mennyit érne az otthona, hanem hogy neki mennyi pénzre lenne szüksége.

Hiába hiszik sokan, hogy bármit bármennyiért el lehet adni, ez nem igaz. Sokakban él ugyanis az a “tévképzet”, hogy még mindig a korábbi magas árakon lehet értékesíteni ingatlanokat. Ez azonban nincs így. Ez abból is látszik, hogy jelenleg azok az ingatlanok eladhatók, melyeket reális áron kínálnak, mert a tulajdonosok elfogadják az ingatlanközvetítő szakemberek véleményét és segítségét.

Megfigyeléseink szerint azok az ingatlanok, melyeket nem szakmabeli áraz be, jellemzően erősen túlárazottak, ami azt jelenti, hogy túl sokáig parkolnak majd a hirdetési oldalakon ezek az ingatlanok.

Egyre inkább érződik az a tendencia, hogy a vevőkátgondoltan, mindig az aktuális árakon, az aktuális piaci viszonyoknak megfelelően vásárolnak. Egy jól beárazott ingatlan 3-4 hónapon belül cserél gazdát.

Miért nem jó a túlárazás?

Elriasztja a potenciális vásárlókat az ön árkategóriájában.

Nem csak időveszteséggel, hanem kudarccal is jár.

Sokkal tovább állhat az ingatlanpiacon az otthona, és minél tovább van a piacon, annál kevésbé érzik úgy a vásárlók, hogy jó portéka lenne.

Ha folyamatos árcsökkentést kell végrehajtania, akkor nem csak, hogy komolytalanná teszi a hirdetést, hanem a vevők is azt fogják hinni, hogy jó alku pozícióban vannak. 

Ha a hirdetése elveszti az első megjelenés varázsát, akkor elavulttá válik az emberek szemébe. Előfordulhat, hogy olcsóbban fogja tudni eladni, mint amennyiért akkor tudta volna, ha a kezdetektől fogva megfelelő áron indult volna el.