Ingatlan

Mit kérdezzünk lakásvásárláskor?

Életünk egyik legfontosabb döntése lehet egy lakás vásárlása. Érthető, hogy szeretnénk a legjobb döntést meghozni, ehhez viszont érdemes előre felkészülni. Lássuk, mit kérdezzünk lakásvásárláskor.

A legáltalánosabb kérdések hangzanak el először: mekkora a lakás, melyik évben épült, mikor újították fel, mit kell tudni a nyílászárókról, a fűtésről, a közös költségről, a környékről vagy a társasházról. Bár ezek nagyon fontos kérdések, mi most egy kicsit mélyebbre ásunk.

A jogi kérdésektől sok vevő elbizonytalanodik, ami természetes is lehet, hiszen nem vagyunk benne napi szinten, így nem is feltétlenül tudjuk mit is kérdezzünk pontosan. Az eladó válaszai ugyanakkor nagyon is beszédesek lehetnek.

Amit mindenképp kérdezzünk meg:

Láthatom a tulajdoni lapot? – Már az elején jó tisztázni, hogy valóban az e tulajdonos, akivel kapcsolatban állunk, illetve, hogy a lakás valóban olyan paraméterekkel rendelkezik, mint a hirdetésben leírtak. A tulajdoni lapról sok más fontos adatot is leolvashatunk: pl. haszonélvezeti jog, szolgalmi jog, jelzálogjog, terhelési és elidegenítési jog.

Hogyan valósuljon meg a fizetés? – Ezt legkésőbb az ajánlattétel előtt érdemes tisztázni, hiszen ez is befolyásolhatja az általunk elképzelt fizetési ütemezést.

Miért vált eladóvá a lakás? – Ez a kérdés lehetőséget biztosít arra, hogy a lakás negatív tulajdonságait is megismerjük. A válaszból következtethetünk arra is, mennyire sürgős az eladónak vagy hogy mennyire komoly az eladási szándéka.

Mennyire tartotta meg az értékét a lakás? – Ha befektetési céllal vásárolnánk a lakást mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy mennyire éri meg megvásárolni.

Fog hiányozni a lakás? – Emocionális kérdéseket is érdemes feltenni, a válaszból és az eladó reakciójából kiderülhet mennyire szerethető és élhető a lakás.

+ 1 tipp – Ha tényleg érdekel minket a lakás, érdemes a közös képviselővel is egyeztetni. Tőle megtudhatjuk a társasház állapotát, van e megtakarításuk, vagy hogy a tulajdonosnak van e tartozása. Emellett számos olyan dologra is fény derülhet, ami döntően befolyásolhatja a
lakásvásárlást.