Egyéb kategória

Az ingatlanos is ember….

Néha pszichológus, jogi tanácsadó, építész, lakberendező, pénzügyi és hiteltanácsadó… De egy biztos, hogy szinte mindig munkálkodik és mozgásban van. Épp ezért gyűjtöttük össze cikkünkben, hogyan érdemes és hogyan nem érdemes felkeresni minket.

Azt már említettük, hogy egy ingatlanos napjai zsúfoltak, szinte megállás nélkül megy és ügyeket intéz. Nem érdemes tehát egyeztetés nélkül az irodában vagy az ingatlannál keresni, mert kicsi az esély, hogy ott is találjuk.

Ha az érdeklődők pénzügyi helyzete után érdeklődik, pl. hogy mennyiért és milyen megosztásban (önerő/hitel) óhajt vásárolni, az nem „zsebben turkálás”, hanem ügyfélszűrés, amivel leginkább a vevőket és az eladókat kívánják megvédeni a kellemetlen csalódástól és a felesleges köröktől. Gondoljunk csak bele, milyen érzés, ha megtaláljuk álmaink ingatlanját – amit nem is tudunk megvenni…

Ha bemutatást követően arról érdeklődik az értékesítője, hogy mennyire tetszett az ingatlan, az azért van, mert egyfelől erről be kell számolnia a tulajdonosnak, másfelöl szeretné pontosabban látni az érdeklődő igényeit. Az ingatlanvásárlás lehet egy hosszabb folyamat is, mely során sok ingatlant is megnézhet az érdeklődő – de minden esetben mindhárom fél érdeke, hogy olyan ingatlanokat mutasson meg az értékesítő, ami valóban potenciális lehetőség.

Értetlenkedve áll az ingatlanos akkor, ha az érdeklődő a bemutatást követően, nem veszi fel a telefont, vagy „kinyomja” a hívást. Az ingatlanos – ha kell – el tudja viselni a „nem! köszönöm, nem érdekel..” mondatokat, sőt sokat tanulhat belőle. Az sosem probléma, ha valamiért nem tetszett az ingaltan, vagy időközben másfelé tolódott el a keresés, mertazt könnyedén lehet korrigálni. De ha nem kap visszajelzést, nem is tud jobb ajánlatot keresni az ingatlanos.

„Nem írok alá szerződést”. A kérdés, ha Önnek nem lenne munkaszerződése, de a főnöke megígérné, hogy hónap végén majd kifizeti a munkáját… szívesen dolgozna a bizonytalanért….? Ezzel így van egy ingatlanközvetítő is.

„Én is tudom hirdetni! Miért kerül ez ennyi pénzbe?” A legtöbb ingatlaniroda esetében a megbízási díj, nem csak a „direkt” marketing költséget tartalmazza. Javaslom kérdezzen rá, hogy hol, milyen felületen fogják hirdetni ingatlanját. Egy ingatlanos számára az egyetlen bevétel az eladást kisérő sikerdíj. Ebből a díjból fizeti az összes rezsit, tartja fent a vállalkozást. Egyébként náluk is igaz a mondás: Nem mindig a legolcsóbb a legjobb! Sőt!

Végül, de nem utolsó sorban az „ingatlanozás” legtöbb kollégánk számára valódi szakma. Sokan évekig tanulják, hogy a legjobbak lehessenek, hogy legjobbat nyújthassák Önöknek, az ügyfeleknek. Válasszon közülük bizalommal!