A Siófok- Zamárdi régió egyik képviselőjét, Vörös Gyulát kérdeztük

 

Vörös Gyula

Mennyire változott az utóbbi években a vásárlás/bérlés aránya Siófok és Zamárdi környékén?

Az előző évi tapasztalatom alapján leginkább a vásárlás aránya növekedett a bérléssel szemben. Ennek az az oka, hogy Siófokon és Zamárdiban kevés az olyan ingatlan, amit egész évben lehet bérelni.

 

Hogy lehetne korosztály szerint szegmentálni az érdeklődőket, vásárlókat?

Mivel a régióban nagyon magasak az ingatlanárak, emiatt azok vásárolnak, akiknek már megfelelő anyagi hátterük van – ők a középkorosztály. Ugyanakkor több fővárosi ügyfelem van, akik a nyugdíjas éveit a Balaton közelében szeretnék eltölteni. A fiatal korosztályból nagyon kevesen engedhetik meg maguknak önerőből a balatoni ingatlan vásárlását, mert nem rendelkeznek még elegendő anyagi háttérrel.

 

Inkább befektetési célból vagy inkább lakhatás miatt vásárolnak manapság ingatlanokat?

Egyértelműen befektetés céljából vásárolnak ingatlanokat, mivel évről-évre egyre magasabbak az ingatlanárak és az emberek megbízható, biztonságos pénzforrásnak tekintik a bankokkal szemben. Az ingatlanok pedig időtálló befektetést jelentenek.

 

A közvetlen parti házak vagy inkább a távolabbi ingatlanok a kedveltek?

A  közvetlen parti házak a legkedveltebbek, az ügyfeleim számára fontos a víz közelsége és még nagyobb értéket képvisel, ha balatoni panorámával rendelkezik. Sokan nem csak saját célra vásárolnak, hanem megragadják az üzleti lehetőséget is. Fizető vendéglátás szempontjából a legkedveltebbek a vízparti ingatlanok.

 

Nagy az árkülönbség a parthoz közeli, valamint a parttól távoli lakások és házak között?

Egyértelműen jelentősen nagy a különbség és olykor teljesen más funkciót tölt be egy vízparti és egy belvárosi lakás vagy ház.

 

Milyen irányba látja a fejlődést? A lakóparkoké a jövő vagy inkább a családi házaké, nyaralóké?

Ha Siófokot és Zamárdit nézzük, akkor  az elmúlt években jelentősen megnőtt a lakóparkok és apartman-házak száma. Viszont ezeken a településeken a kertvárosi részek is nagymértékben elkezdtek fejlődni, leginkább az állandó lakhatásra épült családi házak vagy ikerházak szempontjából.

A  kimagasló fejlődés az építkezésben a lakóingatlanokra vonatkozó  5%-os kedvező ÁFÁ-nak is köszönhető.

 

Mennyire jellemzőek a luxuslakások  és – házak a partszakaszon?

Az új építésű lakóparkokban nagymértékben jellemző, de úgy gondolom, hogy ez ízlés és személyiség kérdése.

 

Mennyire ismerik az ingatlanokra igényelhető állami támogatásokat ezen a területen?

Tapasztalataim szerint minimális azon vásárlók száma, akik ismerik és igénybe is veszik az állami támogatások adta lehetőségeket.

 

Cégek milyen arányban vásárolnak ingatlant ezen a területen a magánszemélyekhez képest?

Tíz vevőből csupán 1-2 a céges vásárló. A magányszemélyeknek könnyebb a későbbiekben értékesíteni a megvásárolt ingatlant.