Egyéb kategória

Minden, amit a lakáshitelhez szükséges önerőről érdemes tudni

Az idei év második felében mintha újra erőre kapna a hitelezési piac, ezért érdemes átismételni a hitelekkel kapcsolatos legfontosabb dolgokat. Most az önerő témakörét járjuk végig.

Azt bizonyára mindenki tudja, hogy a lakáshitelhez szükséges önerő bevonása is, enélkül gyakorlatilag egy bank sem finanszíroz meg ingatlanokat. De mit is jelent ez pontosan?

Amennyiben a vásárló számára nem áll rendelkezésre teljes egészében a vételár, szüksége lesz lakáshitelre az ingatlanvásárláshoz. Ennek azonban feltétele az önerő megléte, melynek előteremtése sok esetben nagy nehézséget jelent.

Mennyi önerő szükséges a hitelfelvételhez?

Mivel a bankok legfeljebb az ingatlanfedezet forgalmi értékének 80 százalékát nyújthatják hitelként, legalább 20 százalék önerő szükséges annak felvételéhez. Ez azt jelenti, hogy egy 30 milliós lakás megvételéhez legalább 6 millió forint önerőre lesz szükség. Ez a minimum, amit a jogszabály előír, de a tapasztalat azt mutatja, hogy hitelintézetenként eltérhet az összeg.

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél nagyobb önerővel rendelkezik a leendő vásárló, annál jobb eséllyel kap kedvezőbb feltételű hitelt.

Mi számít bele a lakáshitel önerőbe?

A bankok saját szabályzatukban foglaltak szerint járnak el, viszont az MNB is szabályozza mi lehet önerő, melyhez minden pénzintézetnek igazodnia kell.

A leggyakoribb lehetőségek az önerőre:

készpénz
folyószámlán lévő megtakarítás
állami támogatások
lakástakarék pénztári megtakarítás

Ha nem vásárolni, hanem építkezni szeretnénk, akkor bővül az önerőként elfogadható elemek köre, mert ilyenkor a ház már elkészült részeit, illetve megvásárolt anyagokat is elfogadhatja a bank. Ha valamilyen munkáltatói vagy önkormányzati lakástámogatást kapunk, akkor az is beszámítható az önerőbe.