Egyéb kategória

Tévhitek az ingatlanos szakmával kapcsolatban

Munkánk során sokszor találkozunk a szakmánkat övező tévhitekkel, amin sokszor még mi is elcsodálkozunk vagy éppen kikerekedik a szemünk. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki tisztán lásson: az ingatlanközvetítés nem csak megtakarítást jelenthet az ügyfeleinknek, hanem időt és felesleges stresszt is spórolhat a munkánk segítségével.

Az ingatlanközvetítés csak a gazdagok privilégiuma

Az ingatlanközvetítők díjként általában egy százalékot számítanak fel az eladott ingatlan végleges árából. Egy profi ingatlanközvetítő ismeri a piaci trendeket, jogi tudással rendelkezik, jól tárgyal, és nyilván pénzbe kerül, de akár 2-3 érdeklődőből is eladja az ingatlant.

2. Az ingatlanközvetítők csak a saját érdekeiket képviselik

Sokan azt gondolják, hogy az ingatlanközvetítők csak a saját érdekeiket képviselik, és nem az eladók, vagy a vevők érdekeit. Ezzel szemben az ingatlanközvetítő az elvárásokat, az igényeket figyelembe véve és objektivitással segít a megvalósítható árak kialakításában, és számba veszi az egyéb érdekeket is. Egy jó ingatlanüzletnek négy sarkalatos pontja van: az ár, ennek a tartalma (azaz mi marad ott), a fizetési ütemezés és a birtokbaadás.

3. Az ingatlanközvetítő csak azokat az ingatlanokat mutatja be, amelyek nála vannak a portfólióban

Egy vevő sosem fog olyan ingatlant megvenni, amely nem felel meg neki. A vevői igények általában magasabbak, mint a hozzájuk tartozó pénztárca és egy profi ingatlanos ezért inkább a vevő megoldandó problémájára keres megoldást. Bízz bennünk, mert olyan ingatlant is ajánlunk, amelyre Te nem is gondolnál.

4. Az ingatlanközvetítő csak pénzt szeretne

Az emberek sok esetben azt hiszik, hogy az ingatlanközvetítők kizárólag a pénzre vágynak. Nyilván, az ingatlanközvetítők is pénzt akarnak keresni, hiszen senki sem dolgozik ingyen.

5. Az ingatlanközvetítőknek csak az eladó érdekei a fontosak

Ez nem igaz. Az igazán jó ingatlanközvetítők az eladó és a vevő elképzeléseit egyaránt figyelembe veszik, és arra törekszenek, hogy megtalálják az ideális megoldást, amely mind a két félnek jó. Az ügyfél elégedettsége az elsődleges az ingatlanközvetítők számára.

6. Az ingatlanközvetítő felesleges az eladó-vevő közötti tárgyalásban

Az ingatlanközvetítők rengeteg tapasztalattal rendelkeznek a tárgyalásokban és a tranzakciók bonyolításában. Az ingatlanközvetítők sok esetben tudnak is javaslatokat tenni, mekkora időbe kerül pl. egy hitel felvétel, hitel törlés, hogyan lehet egy birtokbaadást többféleképpen is megoldani, és hogy néz ki ez a gyakorlatban. Olyan tanácsokat ad, amelyeket pl. egy ügyvéd csak jogi (elméleti) szempontból vizsgál.

7. Az ingatlanközvetítő bármilyen ingatlant el tud adni

A piacon túlárazott ingatlanokat az ingatlanközvetítők sem tudják eladni. Azonban, a profi ingatlanközvetítők a tudásuknak és tapasztalatuknak köszönhetően szinten minden ingatlant el tudnak adni, a legmagasabb áron. Az igazság az, hogy az ingatlanközvetítők között is megvannak az ászok és nem mindenkinek válik be az ingatlanügynöki hivatás.

Mind az ingatlan eladás, mind az ingatlan vásárlás nagyon nehéz feladat, és egy profi közvetítő választása nagyon fontos. Az ingatlanközvetítők segítenek, hogy a folyamat könnyebb legyen, és sok dolgot elvégeznek az ügyfelek helyett. Azonban, mielőtt belekezdenél, fontos leszögezni, hogy az ingatlanközvetítők nem varázslók és nem minden lakást tudnak eladni. Az igazság sokszor megmosolyogtató a tévhitektől függetlenül is. Az ingatlanközvetítők sokat tudnak segíteni az ingatlant keresőknek is, hogy megfelelő döntést hozzanak, hiszen a tapasztalatuk és a piaci ismereteik alapján tudják, hogy hol milyen árszínvonal van.