Egyéb kategória

Mi az az ingatlan előszerződés?

Szinte az összes szerződésssel kapcsolatban szóba jöhet előszerződés megkötése. Azonban ez nem minden esetben szükséges és indokolt. Mit érdemes tudni az előszerződésről? Milyen esetben érdemes előszerződést kötni?

Az ingatlan előszerződés, mint a neve is mutatja olyan szerződés, amelyben megállapodnak a felek, hogy egy későbbi időpontban szerződést kötnek, megkötik a végleges adásvételi szerződést. A felek, az ingatlan eladó és a vevő arra vállalnak kötelezettséget, hogy a későbbiekben, egy meghatározott időpontban ingatlan adásvételi szerződést kötnek.

Az ingatlan előszerződésben megállapodnak a felek a későbbi ingatlan adásvételi szerződés lényeges feltételeiben, az egyebeken kívül, tehát rögzítik a feltételeket, rögzítik az ingatlan árát, a vételi és eladási határidőt, valamint az esetlegesfoglalót, előleget.

Mi a különbség az ingatlan adásvételi szerződés és az előszerződés között?

A legfontosabb különbség az, hogy az adásvételi szerződés egy végleges szerződés, amely az ingatlan tulajdonjogának átruházását eredményezi.

Az előszerződés viszont egy előzetes megállapodás, amely nem hoz létre tulajdonjogi változást, tehát és ez nagyon fontos nem kerül be az ingatlan előszerződés a földhivatalba, nem kerül széljegy a tulajdoni lapra.

Mikor érdemes ingatlan előszerződést kötni?

Az előszerződés megkötése akkor lehet célszerű, ha az eladó és a vevő már elkötelezett az adásvétel mellett, de még nem állnak készen az adásvételi szerződés megkötésére.

Ilyen eset lehet például, amikor még nincs a várható későbbi tulajdonos tulajdonában az ingatlan például folyamatban van a hagyatéki eljárás.

Egy másik eset lehet, mikor a vevő már utána járt a lakáshitelének, biztosan kap hitelt, de még nem áll rendelkezésre minden bankba benyújtandó dokumentum és ez hosszú időt vesz igénybe, vagy például éppen munkahelyet váltott a hitelfelvétel előtt és a banknak hitel adáshozszükséges idő meglétét kell kivárni, ami több hónapot vesz igénybe.

Az előszerződésnek is vannak előnyei és hátrányai, amelyeket érdemes figyelembe venni.

Mik az ingatlan előszerződés előnyei?

Az előszerződésnek számos előnye van, mind az ingatlan eladója, mind a vevő számára.

• Az eladó számára biztosítékot nyújt, hogy a vevő komolyan érdeklődik az ingatlan iránt.

• A vevő számára is azt jelenti jelenti, hogy az eladó komolyan gondolja az ingatlan eladását.

• Megkönnyíti az adásvételi folyamat lebonyolítását, mivel az előszerződésben már rögzítik az alapvető feltételeket

Mik az ingatlan előszerződés további előnyei és hátrányai?

• Amennyiben az előszerződést kötő egyik fél indokolatlanul nem akarja megkötni a végleges ingatlan adásvételi szerződést, akkor azt a másik fél, akár azt bíróságon is kikényszerítheti, ami költséges és időigényes lehet 

• Az előszerződésben rögzített feltételek megváltoztathatók, ami újabb egyeztetést igényelhet, de csak közös megegyezéssel

• A felek visszaléphetnek az előszerződésből közös, egyhangú megállapodással 

• Előszerződésre a bankok nem folyósítanak hitelt, állami támogatásokat, CSOK-ot, stb.. 

• A legnagyobb hátránya, hogy az ingatlan előszerződés az ingatlan adásvételi szerződéssel ellentétben nem kerül be a földhivatalba, tehát, akár visszaélés, csalás is kerekedhet belőle az eladó esetleges rosszhiszeműsége esetén, mivel nem kerül be az ingatlan nyilvántartásba, nem kerül rá a tulajdoni lapra a széljegy. Ha nem is visszaélés, illetve például többszöri ingatlan értékesítés lehet belőle, de nem védi ugyanígy a vevőt az esetleges idő közbeni bejegyzéssel való ingatlan megterhelésétől sem..

Új építésű ingatlanok vétele esetén alkalmazott ingatlan előszerződés:

Az új építésű ingatlanok, projektek esetében általában ingatlan előszerződést kötnek a felek, mivel a beruházó általában egy üres telekre építkezik, vagy egy szerkezetileg meglévő ingatlant alakít át új lakásokká.

Azért használják ebben az esetben az előszerződés intézményét, mivel a beruházónak kényelmesebb kezelnie a folyamat során az előszerződést, ami nem kerül be a földhivatalba, mint a végleges ingatlan adásvételi szerződés.