Egyéb kategória

Ismerd meg az ingatlanos szakmát!

Ha kihívásokkal teli és kifizetődő karriert keresel, az ingatlanos szakma lehet számodra az egyik, ha nem a legjobb választás.

 

Az ingatlanközvetítők kritikus szerepet játszanak az ingatlanok vásárlásában és eladásában, és az ügyfelekkel együttműködve navigálnak az ingatlanügyletek gyakran összetett és árnyalt világában.

 

Az ingatlanpiac ijesztő lehet egy kezdő számára, de a megfelelő készségekkel és tudással szinte bárki sikeres ingatlanügynökké válhat, ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi is kell ehhez.

 

Ki az ingatlanos?

Az ingatlanközvetítőt más néven ingatlan értékesítőként vagy ingatlanügynökként is ismerheted. Ő az, aki összeköti az adott ingatlan eladóját a potenciális vásárlókkal. A feladatai igen sokrétűek lehetnek, amiért cserébe fizetséget — általában jutalékot, azaz sikerdíjat — kap az eladott ingatlan árából.

 

Ez az összeg körülbelül 3-5% között szokott lenni (az ingatlan vételárából számolva) attól függően, hogy milyen ingatlanról van szó, milyen megállapodás születik az eladóval, mennyire nehéz az adott ingatlan értékesítése.

 

Mit csinál egy ingatlanügynök?

Ha röviden és egyszerűen akarunk foglalkozni, akkor azt mondhatjuk, hogy értékesíti az ingatlanokat — eladja a lakást vagy a házat a tulajdonos nevében, annak megbízásából.

Látszólag igen egyszerűen hangzik, ám mint minden szakma, ez is igen sok részfolyamatból tevődik össze. Egy sikeres ingatlanközvetítő az alábbi feladatokat végzi el napi szinten:

Kapcsolatokat épít ügyfelekkel, kollégákkal,  az ingatlanok tulajdonosainak igényeit, motivációit méri fel, majd a felmért igényekre nyújt megoldást, az ingatlanok helyszíni (személyes) felmérése, célcsoportjának meghatározása és pozicionálása a piacon, ingatlanok árának meghatározása, kapcsolattartás az ingatlan tulajdonosával, professzionális fotók és médiaanyagok készítése, az ingatlan meghirdetése és a potenciális vásárlók megtalálása, a hirdetésekre érkező érdeklődők igényeit méri fel, az ingatlan (személyes) bemutatása a potenciális vásárlóknak, az ingatlan ár alku managelése, az ingatlan adásvételhez köthető anyagok előkészítése.

 

Hogyan válhatok ingatlanügynökké?

Bár sok ingatlan értékesítő szakember vállalkozóként tevékenykedik, kezdőként mindenképpen érdemes egy rutinos mentor keze alatt elkezdeni kitanulni a szakma rejtelmeit, hiszen így jelentősen felgyorsítható a tanulási folyamat éssokkal gyorsabban válhatsz profivá, amiből egyenesen következik, hogy hosszú távon sokkal hamarabb növelheted meg az ingatlanok eladásából származó bevételedet.

 

Emellett időben is jobban jársz, ha tanfolyamokból és egy tapasztaltabb ingatlanközvetítői iroda mentorálása alatt tanulsz bele a dolgokba, hiszen így nem kell saját magadnak elkövetni minden egyes hibát — megtették ezt már helyetted.

 

Ingatlanos szakma — érdemes belevágni?

Amennyiben érzed magadban az affinitást, tetszik a szakma és látod magad, mint ingatlanügynök, a válasz egyértelműen “igen”. Bár az ingatlanos szakma nem való mindenkinek, de a legtöbb ehhez szükséges készség megtanulható, ezért ha a fundamentum — érdeklődés, szorgalom, munkabírás— megvan, akkor ez a szakma bizony neked való!

 

Nincs is más dolgod, csak keresni valakit, aki megtanít az ingatlanos szakma sajátosságaira, átadja a tapasztalatát és megtanít értékesíteni. Mondjuk minket!