Egyéb kategória

A Falusi CSOK-kal együtt is felvehető a CSOK Plusz?

Hasznos információk a CSOK Pluszról

A magyar lakosság egy részét egy ideje már lázban tartja a CSOK Plusz-nak nevezett államilag támogatott kedvezményes hitelkonstrukció, amit gyermeket nevelő házaspárok vehetnek igénybe, jogszabály által meghatározott feltételek szerint.Most pontosítjuk mit is tartalmaz a rendelet és milyen lehetőségei vannak a gyermeket vállaló házaspároknak.

Kik igényelhetik a CSOK Pluszt?

Azok a házaspárok vehetik igénybe, akik újabb gyermek/gyermekek vállalását tervezik, és a feleség a 41. életévét még nem töltötte be. 2025 végéig a 12. hetet betöltött várandósság esetén ezen életkor betöltése után is igényelhető a CSOk Plusz.

Mekkora kölcsön-összeg igényelhető?

A CSok Plusz kölcsön az összes gyermekszám alapján legfeljebb 15, 30 vagy 50 millió forintos összegben igényelhető, legfeljebb 3%-os kamattal.

Csak újonnan vállalt gyermek esetén vehető igénybe?

Nagyon fontos feltétele, hogy a CSok Plusz kizárólag újonnan vállalt gyermekek esetén igényelhető, ugyanakkor a már meglévő gyermekek is számítanak a felvehető kölcsönösszeg nagyságánál.

Milyen kedvezményeket kaphatnak a házaspárok a gyermekek megszületésével?

Az 1. gyermek érkezésekor legfeljebb egy évig szünetel a kölcsön törlesztése, a 2. és minden további baba után pedig 10-10 millió forinttal csökkenthető a kölcsön tőketartozása. Szintén segítség lehet, hogy a kölcsön felvétele utáni 1. évben – ha még nem érkezik gyermek – csak a törlesztőrészletet kell megfizetniük, a tőkerészt nem.

Mire igényelhető a CSOK Plusz?

Az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévő értékesebb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy a lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni.

Mekkora lehet a megvásárolt ingatlan maximális ára?

A CSOK Plusz hitelprogrammal a reálisnak mondható lakáscélok elérését szeretnék elősegíteni, így az első közös otthon megszerzése 80 millió forintos, a másik ingatlanba költözés vagy bővítés 150 millió forintos összeghatárig támogatható. Amennyiben nem első közös ingatlanját vásárolja meg a házaspár, a CSOK Pluszból vásárolt lakás vételárának az igénylő pár korábbi közös lakása rájuk eső tulajdoni hányadának értékét kell meghaladnia.

Igen, ha a házaspár előre vállal (További) gyermek(ke)t és 5000 fő alatti lakosságszámú kistelepülésen szeretne otthont teremteni, akkor a vissza nem térítendő Falusi CSOK mellé a CSOK Pluszt is igényelheti.