Gál Balázs – Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonszemes, Balatonszárszó, Balatonföldvár régió

 

Mennyire változott az utóbbi években a vásárlás/bérlés aránya?

Gál Balázs

A régióban, ahol dolgozom az utóbbi években megfigyelhető volt, hogy az adás-vételek mellett, egyre több kiadó lakás is bérlőre talál.

A bérbevehető ingatlanoknál kiemelkedik Balatonlelle és Balatonboglár. Az okokat egyrészt abban látom, hogy különösen ez a két település fejlődik a leginkább, és így alkalmas, úgymond „életvitel szerinti” tartózkodásra is, másrészt, hogy az előző években itt épült és itt található a legtöbb olyan társasház, ahol a befektetők vásároltak és vásárolnak is ingatlanokat, ezáltal megnövelve a piacon a kiadó lakások számát is.

 

Hogy lehetne korosztály szerint szegmentálni az érdeklődőket, vásárlókat?


Teljesen változó. A fiatalabb korosztály szívesen érdeklődik felújítandó ingatlanok iránt, hiszen ők előszeretettel vágnak bele egy felújításba, korszerűsítésbe, szemben egy idősebb vásárlóval. Tapasztalatom szerint az idősebb ügyfelek között sok olyan van, aki állandó lakhatásra vásárol ingatlant, hogy nyugdíjas éveit a Balatonon tölthesse.

A befektetők körében fiatalabb, idősebb vásárló/érdeklődő egyaránt megtalálható.

 

Inkább befektetési célból vagy inkább lakhatás miatt vásárolnak manapság ingatlanokat?

Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy minden ingatlan vásárlásnak van befektetési oldala is, akkor is, ha nem kifejezetten üzletszerűen vásárol valaki.

Az összkép teljesen vegyes. Úgy gondolom, hogy a saját használati célt szolgáló, de nyaraló funkciót betöltő ingatlanok azok, ahol a legtöbb adás-vétel születik. Ezt követik azok, akik üzletszerűen, befektetési szándékkal, hosszú, illetve rövid távú kiadásra vásárolnak. Az állandó lakhatásra vásárlók állnak a sor végén.

 

A közvetlen parti házak vagy inkább a távolabbi ingatlanok a kedveltek?


Természetes, hogy minden vásárló a parthoz legközelebb eső és árban legkedvezőbb ingatlant szeretné megvásárolni.

A keresők 70-80%-a keres a vasút és a Balaton között ingatlant. A közvetlen, saját vízparttal rendelkező ingatlanok mindig kuriózumnak számítottak az elhelyezkedésük miatt. Viszont ez a kategória nagyságrendekkel a többi ingatlan felett áll, ezért egy nagyon szűk réteg „engedheti meg” magának.

 

 

Nagy az árkülönbség a parthoz közeli, valamint a parttól távoli lakások és házak között?

A balatoni ingatlanok értéke leginkább mindig az elhelyezkedéstől, valamint a Balatontól való távolságtól függ.

A parttól távolodva kedvezőbb árkategóriában is találhatóak ingatlanok. A legértékesebb szegmens a vasút és a Balaton közötti terület, amelyből magasan kiemelkednek a közvetlen vízkapcsolattal, panorámával, saját stranddal rendelkező nyaralók, társasházi lakások.

 

 

Milyen irányba látja a fejlődést? A lakóparkoké a jövő vagy inkább a családi házaké, nyaralóké?

Az elmúlt években rengeteg partközeli, vagy közvetlen vízparti társasház épült és épül jelenleg is. Nagyrészt köszönhető az 5%-os ÁFÁ-nak is.

A fejlődés, a technikai vívmányok megjelenése kiválóan tükröződik a társasházakban. Az elmúlt években egyértelműen ez az irányvonal volt a jellemző.

A jövőben, véleményem szerint a családi házak, nyaralók újra picit előtérbe kerülhetnek. Egyrészt az ÁFA változás miatt, másrészt, mert egyre kevesebb az olyan adottságú terület, ami felkelti a befektetők figyelmét.

 

 

Mennyire jellemzőek a luxuslakások  és – házak a partszakaszon?

A partszakaszon egyaránt találunk régi polgári villákat, családi házakat, valamint az elmúlt években rohamosan épülő luxuslakásokat.

Minden település partszakaszának van egy sajátossága. Balatonföldváron például olyan szűk ez a terület, hogy zömében csak a régi villák találhatóak, és előttük is egy parti sétány húzódik, tehát nincsen közvetlen kapcsolat a Balatonnal.

Balatonlelle, Balatonboglár azok a települések, ahol a legtöbb közvetlen partszakasszal, vagy szabad strandi kapcsolattal rendelkező fejlesztési terület épült be luxus lakásokkal az elmúlt években.

 

Mennyire ismerik az ingatlanokra igényelhető állami támogatásokat ezen a területen?

Bizonyára mindenki hall a használt, illetve új ingatlanokra igényelhető állami támogatásokról. Azt tapasztalom, hogy az érdeklődők is inkább csak hallottak róla, de nincsenek pontosan tisztában azzal, hogy melyik támogatást milyen ingatlanra, milyen feltételek mellett vehetik igénybe. Tisztelet a kivételnek, aki úgy érkezik egy ingatlan megtekintésre, hogy már személyre szabott, konkrét információkkal rendelkezik a számlavezető kereskedelmi bankjától.

 

Cégek milyen arányban vásárolnak ingatlant ezen a területen a magánszemélyekhez képest?

A vásárlók nagyrészt magánszemélyek, saját, vagy befektetési szándékkal. Természetesen vannak olyan magánszemélyek is, akik saját cégre vásárolnak ingatlant, de ők csekély mértékben vannak jelen a piacon. Céges vásárlás a nagy volumenű fejlesztési területeknél figyelhető még meg.