Már jó pár éve annak, hogy ingatlan piac robbanásszerűen megugrott. Gyakorlatilag többszörösére nőttek az árak körülbelül 10 esztendő alatt, amit a régi befektetők élveztek, a bérlők és új vásárlók viszont annyira nem. Somogy megyében például (mely megye a Balaton miatt Budapest után az egyik legkedveltebb és legdrágább terület) 160.000 Ft-ról 410.000 Ft-ra emelkedett egy négyzetméter ára 2009-től 2019-ig.

Viszont más a kereskedelem-kínálat változása és más az adózás változása. Ugyanis az ingatlanokra vonatkozó jogszabályok január 1-től változnak. Egészen pontosan az újépítésű lakóingatlanok Áfa értéke 5%-ról 27%-ra fog emelkedni. Ez újabb lassulást hozhat a piacon.

Az utóbbi időben észrevehető, hogy a lakásépítési tervek száma csökkent, ráadásul az újépítésűeké a harmadával.

A szűkülő kínálat ráadásul az árak növekedését okozza. Ha ehhez hozzávesszük ezt a nagyon jelentős Áfa változást, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy még idén vásároljunk-e ingatlant.

A körkép azt mutatja, hogy év végéig számtalan fejlesztő kínál magas kedvezményeket, hogy még idén megtörténjen a lakáslekötés. A vevők pedig minél nagyobb előrefizetést is bevállalnak, csak, hogy annál nagyobb kedvezményhez jussanak. Akár 15%-os árcsökkentésről is beszélhetünk.

Akik a következő időszakban terveznek lakást vásárolni, azoknak tehát érdemes átgondolnia a kínálati oldal lehetőségeit, hogy minél nagyobb kedvezményt nyerjenek szolgáltatói és állami oldalról is.