Egyéb kategória

Minden, amit a CSOK Pluszról tudni kell

Azt már egyideje tudjuk, hogy a CSOK jelenlegi formája ez év december 31-én megszűnik. Nemrég pedig arról tájékoztatott a kormány, hogy egy új formában, CSOK Plusz néven 2024. január 01-től indul az új támogatás.

Mi a CSOK Plusz?

 

A CSOK Plusz a 2024-től a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) helyébe lépő új támogatási forma, amellyel házaspárok gyermekvállalás fejében fix 3 százalékos, maximum 50 millió forint összegű hitelt vehetnek fel. Az igénylést követően megszületett második és minden további gyermekre a kölcsön tőkerészéből 10-10 millió forintot elengednek, valamint a támogatást felvevők illetékmentességre és áfa visszatérítésre is jogosultakká válnak.

 

Kik vehetik fel a CSOK Pluszt?

 

A CSOK Pluszt csak házastársak vehetik fel a feleség 41 éves korának betöltéséig. 2024-től két átmeneti évig a 41 évnél idősebb nők is igényelhetik házastársként, ha igazolják legalább 12 hetes terhességüket.

 

Mikortól igényelhető a CSOK Plusz?

 

A CSOK Plusz 2024. január 1-től igényelhető a várhatóan november közepéig közzétett jogszabály alapján. 2023. december 31-ig még az eredeti CSOKfeltételei alapján nyújthatják be igénylésüket az arra jogosultak.

 

Milyen támogatott hitelt ad a CSOK Plusz?

 

A CSOK Plusz keretében kedvezményes, fix 3 százalékos lakáshitel vehető fel 10-25 éves futamidőre. A hitel összege gyerekszámtól függ:

1 gyerekre maximum 15 millió forint, 
2 gyerekre maximum 30 millió forint, 
3 gyerekre maximum 50 millió forint.

A hitelösszegbe a már az igényléskor meglévő és azután megszületendő (vállalt) gyerekek is beleszámítanak, de CSOK Pluszt kizárólag meglévő gyerek(ek)re nem lehet igényelni, ahhoz mindenképpen (további) gyerek(ek) megszületését kell vállalni.

A kedvezményes hitelen és hitelengedésen felül mit ad a CSOK Plusz?

 

A CSOK Pluszt igénylőknek az első évben csak a hitel kamatát kell fizetniük, a tőketörlesztés csak a második évben indul, ezért az első évben alacsonyabb lesz a törlesztőrészletük.

Az első gyermek megszületésekor egyéves hitelfizetési moratóriumot kérhetnek az igénylők. Ebben az esetben a hitel futamideje meghosszabbodik egy évvel.

 

Milyen lakóingatlanhoz lehet igényelni a CSOK Pluszt?

 

A CSOK Pluszt új lakás építéséhez, új és használt lakás vásárlásához, bővítéshez és felújításhoz egyaránt fel lehet venni, mindegyikre ugyanakkora támogatás jár, azt a gyerekszám határozza csak meg. 

 

Első közös lakás vásárlása esetén a CSOK Pluszt maximum 80 millió forint értékű ingatlan megszerzéséhez lehet felhasználni. A család bővülése (újabb gyermek születése) esetén igényelt CSOK Plusznál a megvásárolt vagy bővített lakás értéke maximum 150 millió forint lehet.

 

Mekkora önrész kell a CSOK Plusz hitelhez?

 

A kormány első közös otthon esetében 10 százalék, a családbővítésnél 20 százalékos önrészt javasol az ingatlan értékéhez képest, azonban ezt a Magyar Nemzeti Banknak kell lehetővé tennie a hitelfedezeti mutatóról (HTM) szóló rendeletében. A hitelező bankoknak nem kötelező ezt alkalmazniuk, a konkrét hietlbírálat eredményeként ettől felfelé eltérhetnek, azaz kérhetnek nagyobb önrészt, azonban a jelenlegi 20 százalék helyett lehetőségük lesz akár 10 százaléknyi önrészre is hitelezniük a fennmaradó 90 százalékos összeget az első közös otthon megszerzése esetén. Az önrész egy másik támogatás, a babaváró hitel segítségével is előteremthető, amely 2024-től már 10 helyett 11 millió forint kamatmentes hitelt jelenthet a fiatal házaspároknak.