Egyéb kategória

Mekkora valójában a lakásom?

Ha hirdetési oldalakat böngészünk gyakran találkozunk olyan kifejezésekkel, mint hasznos alapterület, nettó vagy bruttó alapterület. Melyik mit jelent valójában? Most megmutatjuk.

Lakások
Társasházi lakásoknál a tulajdoni lap meghatározó, az ezen szereplő méret a hivatalos. Persze ettől még ha lemérjük a lakást kaphatunk kisebb és nagyobb értéket is. Számos esetben a terasz egy része (fele) beleszámít a lakás hivatalos területébe, és az is lehet, hogy nem. Nincs rá törvényes szabály, így attól függ, hogy a társasház alapításnál hogyan döntöttek. Jó esetben a társasházi alapító okirat kitér erre.

Tetőtéri lakásoknál az 1,9 m alatti terület nem számít bele a lakás hivatalos méretébe. „A hasznos alapterület a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m”. Ezért lehet akár olyan furcsa helyzet, hogy ugyan, ha ki akarjuk cserélni a padlót, akkor 98 nm-re kell vegyünk burkolatot, de hivatalosan csak 65 nm-t adunk el. Ez leginkább a lakáshirdetéseknél megtévesztő.  

Új építésű lakások

Az új építésű lakásoknál a megkülönböztetjük a bruttó és nettó területet. Bruttó területe a külső falak által határolt terület, nettó pedig a külső falak belső oldalával határolt terület.

Nettó alapterületnek a “helyiség vagy épületszerkezettel részben vagy egészben közrefogott tér vízszintes vetületben számított területe” számít, azaz az esetben össze kell szoroznunk a hosszúságot a szélességgel, és arra kell vigyáznunk, hogy belső mérést végezzünk, vagyis faltól falig vegyük le a méreteket, majd összeadnunk az egyes helyiségek nettó alapterületeit.

Újépítésű lakások esetében azonban belső falakat úgy tekintik, mintha nem lennének, így számolják ki a nettó területet, arra hivatkozva, hogy a belső falakat a vevők meghatározhatják, ha pl. több helyiségre osztják, ettől még a megépített alapterület ugyanaz.

 

Erkély, terasz, loggia

A lakásoknál amint korábban leírtam a társasházi alapító okirat határozza meg a lakás méretének kiszámítási alapelvét.

Családi házak

A házak esetében a tulajdoni lapon csak a telek mérete van feltüntetve (kivéve ha ikerház társasházzá lett alakítva).Hivatalosan itt a fő szabály: a hasznos alapterület számítása nem vizsgálja a helyiségek funkcióját, tehát a ház minden helyisége beleszámítandó, így pl. a garázs is.