Egyéb kategória

Fontos az első benyomás – tanácsok az ingatlan bemutatásához

Nem mindennap értékesít az ember ingatlant, így a tapasztalat hiánya miatt előfordul, hogy sikertelen lesz a lakás vagy a ház bemutatása. Emiatt a vevőjelöltek csalódottan távoznak és elmarad az adásvétel. Ha nem szeretne ebbe a hibába esni, akkor az alábbi tanácsok önnek szólnak.

Elengedhetetlen az ingatlan vonzóvá tétele

Az első benyomás rendkívül fontos, mivel a vevőjelölt az ingatlanba lépést követő néhány percben eldönti, hogy valóban érdekli-e az ingatlan vagy sem. Emiatt arra kell törekedni, hogy a lakás maximálisan fel legyen készítve a bemutatásra. A rend igen fontos – ez sosem maradhat el!

A tágas és világos terek vonzóak, ezért ha zsúfolt a lakás, érdemes néhány bútort eltávolítani. Emellett javítani kell a hibákat, hiszen a csöpögő csap, a lehullott vakolat és a nyikorgó ajtó biztosan nem nyűgözi le a vevőjelölteket. Mindemellett a személytelenítésre is figyelni kell. Ez azt jelenti, hogy érdemes eltenni a személyes tárgyakat, mivel a cél az, hogy a vevőjelölt el tudja magát képzelni az ingatlanban és ezt nem segíti, ha minden helyiség azt a benyomást kelti, hogy ez más otthona.

Néhány dekoráció, egy-két színes párna, új függöny, pár szál élő virág a nappaliban vagy az étkezőben segíthet, hogy vonzóbb legyen az ingatlan. A rendezés és a dekorálás során mindig arra kell törekedni, hogy a helyiségek előnyös tulajdonságai legyenek kiemelve. Mindemellett érdemes a vevőjelöltek érkezése előtt szellőztetni, hogy az ingatlanba lépve friss levegő fogadja őket.

Kertes házak esetén az udvar rendezettségére is figyelni kell, hiszen ugyanúgy hozzátartozik az élményhez, mint a belső terek kinézete. Ne feledjük, fontos az első benyomás!

A tökéletes időpont és a kommunikáció fontossága

A bemutatáskor a lakás állapotának tükröznie kell a hirdetésben szereplő képeken látottakat. Emellett arra is figyelni kell, hogy olyan időpontban legyen a megtekintés, mikor az ingatlan a legjobb formáját mutatja. Ha az épület mellett autóút van, akkor érdemes elkerülni a reggeli forgalmas órákat. Ha az ingatlan fekvése miatt délután világosabbak a helyiségek, javasolt ekkora szervezni a bemutatást. Az időpont kiválasztásánál figyelni kell arra is, hogy legyen segítség, aki a megtekintés idejére elviszi a gyerekeket fagyizni vagy a kiskutyát sétálni.

Segítőkészen, nyitottan és visszafogottan érdemes kommunikálni. A beszélgetés során mindenképpen ki kell emelni a környék és az ingatlan előnyeit, de nincs szükség hosszú és unalmas történetmesélésekre. Ezek helyett a lényeg rövid és tömör megfogalmazására kell törekedni. Érdemes utánanézni az ingatlan pontos paramétereinek, hiszen csak így lehet határozottan és magabiztosan válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Sokféle habitusú ember érdeklődik majd, így előfordulhat, hogy némelyikük elsőre nem lesz szimpatikus önnek, de ekkor arra kell gondolnia, hogy nem lakótársat keres, hanem vevőt. Szóval a bemutatás idejére mindenképpen türelmesnek, kedvesnek kell maradnia és semmiképp sem szabad sürgetnie a potenciális vevőjelöltet.