Ingatlan

Sosem látott magasságokban a lakossági hitelezés

Rekordévet zárhat a lakossági hitelpiac 2021-ben. Az elmúlt 10 hónap adatai alapján sosem volt még ilyen magas a kihelyezett lakáscélú hitelek összege. Egészen pontosan 974,1 milliárd forintnyi új szerződés született, ami majdnem 41%-os bővülést jelent.

Mi az oka? Jogosan kérdezhetjük, hogyan tud még emelkedni a hitelezés?

Egyrészt annak is köszönhető, hogy a balatoni régióban is számos új építésű ingatlant adnak át, a kínálat évről évre emelkedik. Ez a tendencia nem is fog egyelőre megszűnni, a mai napig számos projektre kérnek építési engedélyt, ami a következő években fog megépülni.

A multicégeknél történő home office munkavégzésre történő áttérés, valamint az elmúlt 2 év bezártsága miatt rengetegen keresnek ingatlant ezen a környéken, menekülve a nagyvárosok betonrengetegéből.

Egy másik kézzel fogható indok, hogy a magasabb ingatlanárak miatt magasabb az igényelt összeg is. Ugyanazt az ingatlant 2021 őszén akár 20-25%-kal is drágábban vásárolhatjuk meg, mint 1 évvel korábban. Logikus tehát, hogy az igényelt összeg is ugyanilyen százalékban
emelkedik.

Mára már a pénzintézetek is alkalmazkodtak a körülményekhez, számos esetben kínálnak kedvezményeket és biztosítanak egyedi hitelbírálati folyamatot.

A mai magyarországi ingatlanpiac meredek áremelkedést mutat, aminek jelen pillanatban nem látszik a vége. Van, hogy napról napra is emelkednek az árak, a frekventált helyeken egyértelműen gyorsan változnak, amihez alkalmazkodni kell a keresletnek is.

Egyre több szakember gondolja úgy, hogy „most, vagy soha” – aki most nem vásárol ingatlant, később az elszálló árak miatt már nem igen lesz lehetősége a jelenlegi gazdasági helyzet mellett.