Ingatlan

Energiahatékonysági tippek

A téli időszak beköszöntével bizony a rezsiköltségünk is automatikusan emelkedik. Most olyan tippeket mutatunk, amivel a kiadásokat csökkenthetjük.

A hideg fokozódásával emelkedik a fűtési költségünk is. A szezonkezdetén légtelenítsük a rendszert, hogy a meleg levegő megfelelően áramolhasson és minden radiátorhoz elérhessen. A fűtőtesteket ne takarjuk el függönnyel, bútorokkal, a vizes ruhákat sem a fűtőtesteken szárítsuk.

A radiátorokra, konvektorokra rakódott szennyeződés miatt több energia kell a fűtéshez, ezért tisztítsa rendszeresen a fűtőtestet.

A megfelelő hőmérséklet beállításával is csökkenthetjük a fűtésköltséget. Állítsuk lejjebb a termosztát hőfokát, 1 fokkal alacsonyabb hőmérséklet beállításával 6%-kal csökkenthetjük a kiadásainkat. Gondoskodjunk a megfelelő páratartalomról, párásabb levegőben a hőérzetünk magasabb.

Szellőztessünk hatékonyan! Napi 1-2 gyors szellőztetés elég, tárjuk ki az ablakokat és csináljunk huzatot. A résnyire nyitva hagyott ablak a falakat is lehűti, amelyek felfűtése több energiát igényel.

Hosszú távon a legtöbbet a fűtőrendszerünk korszerűsítésével spórolhatunk. Szereljünk fel minden helyiségben külön programozható termosztátot, radiátorszelepet. Szigeteljük a fűtési csöveket a nem használt helyiségekben, hogy a fűtési energiát csak ott használjuk, ahol valóban szükséges. A fűtőtestek mögé szerelhetünk hővisszaverő fóliát is.

Az elöregedett vagy nem megfelelő szigetelés akár 30%-kal is megnövelheti a fűtés
költségeit. A hőveszteség jelentős része a nem megfelelő nyílászárókon keresztül távozik. Kétnapi távollét esetén a hőmérsékletet ajánlott 15 °C-ra állítani. Ennél hosszabb távollét esetén a hőmérsékletet célszerű 12 °C-ra beállítani és minden belső ajtót nyitva tartani.