Ingatlan

Minden, amit tudni érdemes a zöld lakáshitelről

A lakásvásárlás előtt állók már nagyon várták a napokban megjelenő Zöld Otthon Program tájékoztatóját. Eddig is ismerhettünk pár részletet, de a pontos tudnivalók nélkül természetesen nehéz kalkulálni. Most összegyűjtöttünk minden lényeges információt.

A maximum 2,5%-os kamatozású hitel maximálisan igényelhető összegét 70 millió forintban határozták meg, legfeljebb 25 éves futamidővel. Az összeget most pontosították úgy, hogy ha valaki CSOK-ot is igényel mellé, a kettő összegének kell beleférnie a 70 millió forintos
limitbe.

A tulajdonosnak legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell élnie.
A folyósítás díja 0,75%, maximum 100 ezer forint lehet.
Lehetőség van előtörlesztésre is, abban az esetben, ha az előtörlesztés díja nem haladja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, legfeljebb 30 ezer forintot.

A rendelkezésre tartási idő extra hosszú is lehet: 4 év áll rendelkezésre a folyósítási feltételek igazolására, míg az első részösszeg lehívására 3 év.

Egy kölcsönnek maximum 4 adósa lehet. Az adós tulajdonába kell kerülnie a lakásnak, több adós esetén a tulajdonrészek szabadon meghatározhatók. Az is lehetséges, hogy az egyik adós nem szerez tulajdonjogot, viszont más tulajdonosa nem lehet a lakásnak.

Természetesen teljesülnie kell a bank saját elvárásait is (munkaviszony, jövedelem).

További elvárás, hogy a telekvásárlásra fordított kölcsönösszeg ne haladja meg a teljes hitelösszeg 50%-át. A telek vásárlását követő egy éven belül be kell nyújtani az építési engedélyt a bank felé.

Lehetséges meglévő építési teljen történő építkezés megfinanszírozása és a használatba vételi engedéllyel rendelkező – félkész – lakóingatlan megvásárlása és befejezésének megfinanszírozása is.

A zöld hitel esetében az ingatlan energetikai besorolásának el kell érnie legalább a „BB” minősítést, azaz közel nullás energiaigényűnek kell lennie. Vagyis legalább 25%-ban megújuló forrásból kell biztosítani a ház energiafelhasználását.