2015 elején olyan szintű ingatlanár emelkedés indult be, aminek a korábbi vásárlók nagyon örülhettek, a bérlők viszont kevésbé. Na de meddig tart a varázs? Mikor jön az ingatlanárcsökkenés?

 

Több szakértő már 2019 őszén a végét látta az ingatlan bummnak. Előtte is többször voltak hullámok az árakban, de az igazán nagy változás nem történt meg. 50 négyzetméteres „lakáskák” akár 40-45 millió forintos áron kerülnek ki a piacra, és nem is feltétlen Budapest belvárosában, vagy a Balaton legnépszerűbb partjain, hanem külvárosi régiókban is.

 

Ugyanakkor az aktuális hazai és nemzetközi helyzet, pontosabban a járvány okozta pánik szinte minden piacot megrendít, és az ingatlanoknál is várható valamekkora zuhanás.

 

Ha befektetési szempontból vásárolt valaki korábban, akkor most tudja eszközölni eladással a korábbi vételét. Ez pedig szintén a további csökkenést tudja előidézni. Ráadásul a tavalyik évben behozott CSOK változás nem hozta meg a vártakat, így nem alakult ki olyan lendület a piacon, mint amire számítottak.

ingatlanárcsökkenés

(forrás: https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Magyarorsz%C3%A1g)

 

Az árak stagnáltak, és közepes a forgalom a piacokon. Van olyan szakértő, aki akár 10%-os piaci változást is vár a magyar piacon, de ennél idén akár nagyobb mértékű esésre is lehet számítani. Ez jobban beindíthatja a bérléseket is, valamint a vételeket azoknál az ingatlanoknál, ahol a tulajdonosnak sürgősen van szüksége tőkére.

 

Kérdés, hogy ki az, aki időben meg tudja lovagolni a lehetőséget, és képes arra, hogy most lépjen az eladással, vásárlásban pedig csak hónapokkal később gondolkodjon.