Ingatlanvásárlás / adás-vétel során a szerződéskötés egyszerű dolognak tűnhetne. Ugyanakkor koránt sem szabad félvállról venni, és természetesen nem szabad arra sem fogni, hogy nincs értelme a bürokráciának.

 

Kötelező formaságoknak ugyanis meg kell felelni a szerződéskötéskor. Például ügyvéd vagy közjegyző közreműködése kötelező az aláíráskor. Tehát ha nem történik ellenjegyzés hivatali személy által, akkor nem hivatalos a kontraktus és a bejegyzési kérelem semmis.

 

Visszautasítás történhet akkor is ha a felek személyes adatai nem szerepelnek a papírokon, de természetesen ezt a hibát nagyon nehéz elkövetni. Az ingatlan pontos meghatározásához nem elég a címet megadni, a pontos helyrajzi szám sem hiányozhat.

 

Ha a lakásnak vagy háznak több tulajdonosa van, akkor a tulajdoni arányt is kötelező megadni. Szőrszálhasogatásnak tűnik, de ezek megadásával támadhatatlan a szerződés mindkét fél részéről.

 

Amennyiben halasztott fizetéssel történik a vételár rendezése, akkor a vevő kifejezi vételi szándékát egy foglalóval. Ennek arányát törvény nem szabja meg, de általában 10% szokott lenni. Ezt gyakran az ingatlanközvetítők erőltetik, persze az erkölcsösebbek nem akarnak hátrányt okozni a vásárlónak. Ráadásul kérhető féléves kérelmi időszak, amíg a vevő a teljes vételárat rendezni tudja.

 

Az adásvételi szerződés kötelező tartalmi része a tulajdonjog bejegyzési engedély is. Ezzel igazolni tudja a vásárló, hogy ki fogja fizetni a teljes vételárat, így az eladó nem gondolhatja meg magát a tulajdonjog átruházását illetően. Halasztott fizetés esetén ezt érdemes külön nyilatkozatban az adás-vételihez csatolni, az ügyvéd letétbe teszi és akkor adja be csak a földhivatalba, amikor már valamelyik fél igazolni tudja, hogy a teljes vételár kifizetése megtörtént.

 

Tehát a megfelelő dokumentáció és körülmény megteremtése nagyon fontos, érdemes etikus szakértő segítségét kérni, aki végig tudja menedzselni a teljes folyamatot.