Ingatlan

Ingatlanok – a magyarok legkedveltebb befektetési formája

Nemrég készült egy reprezentatív felmérés, melyben arra keresték a választ, milyen
befektetési formát választanának azok, akik rendelkeznek 10 millió forinttal. A válasz egyszerű: ingatlanba fektetnének. Annak ellenére, hogy magasak az árak, a lakosság is úgy véli, hogy az ingatlanbefektetés kiszámítható és biztonságos beruházás.

Magyarországon mindig is nagyon divatos volt ingatlanba fektetni, és minél több helyről halljuk, annál csábítóbb a lehetőség. Ha az áremelkedés tendenciája még sokáig folytatódik, akár már pár éven belüli értékesítés esetén is elég magas hozamot realizálhatunk, mindezt viszonylag kevés belefektetett energiával.

Mint minden befektetési formánál, az ingatlanok esetében is számos lehetőségünk van választani. A kérdés csak az, hogy mit válasszunk? Egy családi házzal vagy  nyaralóval hosszú távon magas profitra lehet szert tenni. Azzal számolhatunk, hogy ezek eladása vagy kiadása nehezebb lehet, mint egy lakásé.

A leginkább forgalomképes ingatlanbefektetés tehát egy lakás. Magasabb rájuk a kereslet, könnyebb őket kiadni és kevesebb kezdőtőkét is igényelnek, mint egy nagyobb ingatlan. Ha hosszabb távban gondolkodunk egy régebbi, de jó környéken lévő lakással nem nagyonfoghatunk mellé. Még akkor sem, ha ez eladás előtt  igényelhet némi felújítást. A legszerencsésebb, ha olyan ingatlant találunk, ami jó állapotban van.

A bérleti díj remekül szolgál a havi jövedelem kiegészítésére, ezenkívül az is nagy előny, hogy a rezsit a bérlő fizeti.