Ingatlan

A nyaralók népszerűsége töretlen

Korábban is beszámoltunk róla, hogy a járványhelyzetben felerősödött a nyaralók iránti kereslet, ami a mai napig tartja magát. Nem csak az eladások számában történt jelentős növekedés, hanem az ingatlanok értékében is.

Az utóbbi 2 év történéseit tekintve már nem mondhatjuk, hogy a magyar ingatlanpiacot a budapesti régió határozná meg. Korábban már írtunk róla, hogy a koronavírus egyik hatása globális szinten az ingatlanok iránti keresletben mutatkozott visszaesés volt, míg a balatoni piacra mindez pozitívan hatott. Megélénkült a kereslet, megnövekedett a kínálat, az árak pedig elindultak felfelé. Ez részben a karanténhatásként emlegetett tényezővel is magyarázható, sokan a korlátozások miatt a kerttel rendelkező, vízparti vagy ahhoz közeli települések felé fordultak.

Míg korábban nagy arányban befektetési céllal vásároltak, ez az arány most kiegyenlítődni látszik. Egyre kevesebb tehát a befektetői szándék. Ennek következtében a keresett ingatlanok jellegében is történt egy kisebb változás: a kisebb, 40-50 négyzetméteres, erkélyes lakásokat felváltották a kertkapcsolatos, önálló ingatlanok.

A járványhelyzet továbbra sem tűnik megoldottnak, így sokan gondolják úgy, hogy
életvitelszerűen költöznek a Balatonra. A fővárosi agglomerációban egyre több cég áll át a home office-os munkavégzésre, ami szintén ezt a trendet erősítheti.

A déli parton mindenki megtalálja a számára tökéletes ingatlant. Ez a régió a változatossága miatt is népszerű – azok, akik pörgős életre vágynak ugyanúgy megtalálják a számunkra legmegfelelőbb otthont, mint azok, akik csendes, nyugodt helyszínt keresnek.