Ingatlan

Ingatlancsere – hogyan csináljuk?

Sok ügyfelünk tette már fel nekünk a kérdést: először eladjam az ingatlanomat vagy vásároljak?

Melyik a jó sorrend? Hogy a legbiztonságosabb?

Kétségkívül az a legideálisabb, ha rendelkezünk a vásárláshoz szükséges összeggel, ezért a régi lakás, ház eladása még bőven várhat. Persze előfordulhat, hogy még ebben az esetben is olyan fordulat következik be az ingatlanpiacon, ami miatt fel kell szabadítani az ingatlanban lekötött vagyont ahhoz, hogy az új ingatlant meg lehessen vásárolni.

Ha részben vagy teljes mértékben a jelenlegi lakás árából finanszíroznánk az új otthonunkat, kézenfekvő, hogy először eladjuk, és azután keresünk újat. Így tudni fogjuk, hogy mekkora összeg áll a rendelkezésünkre, illetve amennyiben szükséges, a bankoktól előzetes hitelbírálatot kérhetünk.

 

Megoldások a köztes időszakra

Amitől sokan megrémülnek, az az, hogy mi van akkor, ha azelőtt kell elhagyniuk az ingatlanuk, mielőtt még az új otthonukba beköltöznének. Ne aggódjunk, ilyenkor sem dől össze a világ! 

Néhány lehetőség, amit érdemes megfontolni:

A saját lakásod visszabérlése

Szerződésben megállapodhatunk az új tulajdonossal, akinek egy meghatározott időtartamra bérleti díjat fizetünk. Nagy előnye, hogy nem kell kétszer költözni, mint például egy másik albérlet esetén.

Hosszú birtokba adás 

Azzal mindenképpen számolni kell, hogy a birtokba adás általában nem lehet több, mint 90 nap, megállapodástól függően. Ha ennél hosszabb ideig maradnánk a lakásban, jó eséllyel lejjebb kell srófolni a vételárat.

Albérlet

Tény, hogy költséges mulatság, viszont így felesleges kapkodni, bőven lesz idő megtalálni álmaink otthonát. Ha nem szeretnénk ennyit várni, keressünk olyan ingatlant, ami rövid, 1-6 hónapos időtartamra is bérelhető.

Foglaló előre

Kicsit merész lépés, ha először lefoglalózzuk az új otthonunkat, és utána vágunk bele a saját ingatlanunkeladásába. Ilyenkor nagy kockázatot vállalunk, hiszen a lakásnak gyorsan el kell kelnie. Ehhez profi segítségre, rendkívül jól összerakott marketing stratégiára és lehet, hogy a piaci árnál kedvezőbb ármeghatározásra lesz szükség.