Ingatlan

Smart Home

 

Az okosotthon (vagy angolul smart home) az otthon automatizálásra és távoli irányítására kitalált technikai megoldások összessége, amik segítenek az otthon kényelmesebb, biztonságosabb élvezetében. Hogy pontosan mi mindenben könnyíti meg az életünket a modern technológia, ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

 

Az okos otthon többféle technikai megoldás együttese, melyek összehangolt és távolról is irányítható működése lehetővé teszi a 21. századba való belépést. Elektromos redőny és árnyékolástechnika vezérlés. Világításvezérlés, hűtés és fűtésvezérlés, garázsajtó vezérlés, különböző biztonságtechnikai berendezések vezérlése, egyes háztartási berendezések vezérlése. Mindez online, az interneten keresztül.

Az intelligens otthonok vezérlése történhet távirányítón, számítógépen, okos telefonon keresztül is. Mire is jó mindez? Az árnyékolástechnika és a hűtőfűtő berendezések összehangolt működése a legoptimálisabb energiafelhasználást segíti. A rendszer érzékelők segítségével figyeli a külső és belső hőmérsékletet. Figyeli az éppen aktuális és várható időjárást, ezek kiértékelése után vezérli a rendszert, elérve a kívánt energiafelhasználást és optimális hőmérsékletet. Például télen jelentős mértékben csökkenthető a fűtési költség, ha napközben a nap energiáját a helyiségek fűtésére hasznosítjuk. Este automatikusan lezáródnak a redőnyök, így a hőszigetelő hatásukat kihasználva elkerüljük a nyílászárón keresztüli nem kívánt hőveszteséget, kevesebb energia szükséges a kellemes hőmérséklet megteremtéséhez. Télen a termosztát beállítható okostelefonról is, nyáron a zárt árnyékolók megakadályozzák a helyiségek felmelegedését, nincs szükség a klíma egész napos használatára. Éjszaka a redőnyök, vagy a tetőtéri ablak szellőztetési pozíciója lehetővé teszi a hűvös levegő beáramlását. A külső érzékelőknek köszönhetően a ház automatikusan működik. Ha hirtelen vihar kerekedik, a napellenző visszahúzódik és az ablakok bezáródnak.

A természetes és a mesterséges világítás tökéletes összhangban variálható az ott lakók igényeit figyelembe véve. A világítási rendszer kialakítása során olyan funkciók építhetők be, mint az, hogy kialszik a lámpa, ha a szoba üres, vagy a változó fényviszonyoknak megfelelően növekszik vagy csökken a világítótestek által adott fényerő. Ha nem vagyunk otthon, akkor véletlenszerűen felkapcsolódik egy lámpa, mintha lenne valaki otthon.

Az okosotthon biztonsági rendszerei közé tartozik a telepített biztonsági kamerák távolról történő megnézésének lehetősége, valamint központi zár működtetése az összes nyílászárón. A kamerák mozgatása távolról vezérelhető, illetve a mozgás irányát észlelve a kamera követi a behatolót. A mozgásérzékelők révén illetéktelen behatolás esetén a tulajdonos a biztonsági rendszeren vagy mobiltelefonon keresztül értesítést kap. Integrálhatók az olyan érzékelő rendszerek, mint például a tűz- és füstjelző, a gázszivárgás, a szén-monoxid, illetve vízszivárgást észlelő szenzor.

A kaputelefon rendszer lehetővé teszi nemcsak a bejárati ajtó és a lakás egy pontja, hanem az épület helyiségei közötti kommunikáció megvalósítását is. A videokaputelefon-rendszer szükség esetén a kép rögzítésére is lehetőséget biztosít. Ez a biztonság további erősítését is szolgálja. Az intelligens kamerarendszer arcfelismerő rendszerrel párosítva felismeri a belépésre jogosult személyeket. A térfigyelő kamerákba beépített infravörös egységnek köszönhetően teljes sötétségben is felismerhető és bizonyító erejű képet lehet produkálni, még rosszabb időjárási viszonyok között is.

Hihetetlen? De igaz! Sznobizmus? Aligha! Az okosotthon nem csak biztonsági funkciót, hanem energiamegtakarítást is szolgáltat. A rendszer teljes működése nagymértékben befolyásolja komfort érzetünket, továbbá nem elhanyagolható szempont az is, hogy erős értéknövelő hatással bír, ha egyszer értékesítésre kerül az ingatlanunk. Nincs annál megnyugtatóbb, amikor a nyaraláson élő képen keresztül tudunk megbizonyosodni arról, hogy otthon minden rendben van. Vagy csak a munkahelyen honvágy támad, csak előkapjuk a telefont és máris megnyugszik a lelkünk, mert az otthon nem csak egy hely, az otthon egy érzés.