Ingatlan

Ingatlan árazási tippjeink

Ingatlanértékesítés esetén az egyik legkardinálisabb kérdés: milyen áron hirdessük meg otthonunkat?

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, ha fair és gyors értékesítést szeretnénk? Cikkünkben ehhez adunk most szempontokat.

1. Szobaszám (és méret)

Ezzel a vizsgálati szemponttal senkit sem lepük meg, hiszen sokaknak ez az egyik fő szempont az
ingatlan keresésénél és kiválasztásánál, sőt sokszor az indukálja a változtatást, hogy a meglévő ingatlan túl nagy, vagy túl kicsi.
Ha ügyfeleinket kérdezzük, mekkora ingatlanban gondolkodnak, általában arról beszélnek, hogy hány szobásat keresnek, és nem azt mondták, hogy hány m2-eset. Ezért erősebb vizsgálati szempont a szobaszám a konkrét méretnél.
Ennek megfelelően egy piaci összehasonlításon alapuló elemzésnél elsősorban a szobaszám alapján szabad hasonló ingatlanokat keresni, és csak azt követően hasonló méretűt. Bár érdemes kitekinteni, hogy azonos szobaszámú, de más méretű ingatlanoknak mennyi az ára, mert a vevőjelöltek biztosan meg fogják nézni azokat is.

2. Állapot kinn és benn

Az ingatlan állapota is egy jelentős árbefolyásoló tényező. És nem csak a beltéri rész állapota, minősége számít, hanem bizony az egész ház állapota is árbefolyásoló. Tehát hiába van egy éppen felújított, gyönyörű lakásunk, nem fog esetleg annyit érni, mint a szomszéd házban lévő jó állapotú, ha a mi társasházunk felújítandó állapotú, míg a másiké már most szép.

3. Rezsi mértéke

Ha nem is környezetvédelmi, hanem pénztárca tudatossági megfontolások is vezérlik az embereket, különösen most, hogy az energiafogyasztás mennyisége előtérbe került 2022-ben a rezsicsökkentés csökkentésének hatására. Ennek megfelelően mára a rezsikérdés a mellékesen megkérdezett kérdések listájáról előre került a sorban: nincs olyan vevő, aki ne kérdezne rá a konkrét fogyasztásra. Ennek megfelelően egy energiahatékony lakásnak, háznak az értékessége megnőtt a vevők szemében, míg az elavult fűtésű, régi ablakú, hőszigeteletlen házaké csökkent. Természetesen az árakban látszódik a változás.

4. Közvetlen környezet

Bizony, az ingatlanon kívüli tényezők is meghatározzák az ingatlan értékét. Az egyik ilyen a közvetlen környezete. Árbefolyásoló, hogy a szomszédok rendezettek-e, az utca biztonságosnak mondható-e, milyen minőségű épületek vannak a közelben vagy milyen funkciók is vannak látótávon belül.

5. Közlekedési kapcsolatok

  • Egy ingatlan kiválasztásánál bizony nagyon fontosak azok a szempontok is, hogy miként érhető el onnan a munkahely, az iskola vagy éppen a kedvenc, hetente látogatott kirándulóhely (többek között). Természetesen már célcsoport függő tényező, hogy az autós vagy a tömegközlekedési lehetőségeket, kapcsolatokat vizsgáljuk. Továbbá az is a leendő vevőktől függő szempont, hogy a gyors elérhetőséget preferálják, azt részesítik előnyben, és azért hajlandók többet fizetni, vagy épp ellenkezőleg, csendet, nyugalmat kívánnak, és a minél távolabbi lét a preferált a részükről. Természetesen számos szempontot érdemes és kell is figyelembe venni, mi most a leginkább
    meghatározóakat soroltuk fel.