2020-ra sokan várják már az ingatlanárak esését. A robbanásszerű emelkedés óta kisebb korrekció észrevehető a piacon, de a 10 évvel ezelőtti árak nagyon messze vannak.

 

Szakértők szerint további visszaesés várható, de főleg budapesti, belvárosi lakásokban. A nagyobb házak esetében, valamint vidéken árstagnálásra lehet számítani. Vagyis Balaton környékén sem várható még nagy változás 2020-ban. Csak ott lehet elképzelni, ahol jelentős a belvárosi élet (mint pl. Siófokon).

 

Vidéken nem is volt akkora visszaesés a használt lakóingatlanok iránti keresletben, viszont egész évben csökkenő trend látható a chart-on. Fundamentális szempontból a Magyar Állampapír Plusz-t tartják az esés okozójának. Ugyanis, ha kamatadó mentesen lehet hozamot realizálni, akkor sokan elfordulnak az ingatlanoktól. A 20 és 30 millió Ft közötti lakások majdnem 50%-kal, a 30 és 40 millió Ft közöttiek 14%-kal, a 40 és 50 millió Ft-osok esetében 10%-kal esett az érdeklődők száma a júniusi „szuper államkötvény” megjelenése óta.

 

Ráadásul olyan szintre jutottak már el az árak, ami egy családnak soknak számít. Ha viszont csak a nagy befektetők tudják finanszírozni egy lakás vásárlását, akkor azzal vevői kört lehet veszíteni. Esés esetében pedig újabb lehetőségek lehetnek a vevői oldalon.