Sok magyar büszke arra, hogy kicsi országunkban ilyen nagy tóval büszkélkedhetünk, mint a Balaton. Sok külföldi is választja pihenésnek a magyar tenger adta lehetőségeket. Na de mik azok az érdekességek, amikről még talán nem hallottunk?

 

Például, hogy olyan mediterrán éghajlat jellemzi, mint a Francia Riviérát az évi 2000 körüli napos órák számával. Nem csoda, hogy szezon időszakban gyakorlatilag esélytelen megfelelő szállást találni, a strandokon pedig egy tűt sem lehet leejteni.

A víz 2 évente teljesen lecserélődik, így az Unióban az egyik legtisztább tónak számít. Bár ezt sokan cáfolnák amiatt, hogy nem átlátszó, de ez természetesen a nagy tömeg okozta felkavart iszapnak köszönhető.

A leghidegebb tél során (1928-1929) 75 cm vastag volt a jégtakaró a Balatonon. Természetesen kevesebben látogatják télen az ország lenagyobb tavát, pedig akkor is gyönyörű látványt nyújt.

A rómaiak Lacu Pleso-nak, vagyis sekély tónak hívták, de később a szlávok nevezték el BATLO-nak, mely sarat jelent.

A Balaton-átúszó versenyt 1987 óta rendezik meg, már több tízezer ember úszta meg az 5,2 km-es távot. Reméljük nem sekélyedik annyira, hogy átsétáló versennyé váljon az évek alatt.