Azt sokan tudják, hogy Budapest mellett a többi nagyvárosban és természetesen Balaton környékén lehet az átlaghoz képest magasabb ingatlanárakkal számolni. Na de mégis mekkora különbség lehet egy fővárosban lévő belvárosi lakás és egy Balaton parti ingatlan bérleti díja között?

 

„Magyarország tengerének” déli oldalán az egyik legkedveltebb város Siófok, ahol egy 40 négyzetméter körüli ingatlan bérleti díja 100.000 Ft alatt is reálisnak számít.

Ez Budapest legbelső, legforgalmasabb kerületéhez, az V.-hez viszonyítva jóval olcsóbb, hiszen ott szinte dupla ekkora árral kell számolni. Na de természetesen Siófoknak is van olyan sétánya, ahol már drágábbak a lakások. Meglepő, de még azok is olcsóbbak a pesti áraknál. 200.000 Ft környékén már belvárosi, tóparthoz közeli 3 szobás ingatlanban lehet gondolkodni.

 

A Balaton északi partján a legnépszerűbb helyek közé tartozik Balatonfüred. Aki ezt a város választja otthonának tartósan, annak a főváros belső kerületeihez hasonló árakkal kell számolnia.

Amíg Füreden egy 40 négyzetméteres, 1+2 félszobás lakás 150.000 Ft környékén bérelhető, addig Budapesten szintén hasonlóra lehet számítani az 5. kerületben.  Aki nagyobb lakásban gondolkodik, és akár 70-75 négyzetméterre is szüksége van, annak akár 250.000 vagy 300.000 Ft-ig is bele kell nyúlnia a zsebébe havi szinten Balatonfüreden. Budapesten, a Deák Ferenc tér közelében is ilyen árakon mozognak az ingatlanok, bár ez sok mindentől függ. 300.000 Ft-ért akár 122 négyzetméteres lakást is találni, viszont akad olyan prémium kategóriás otthon, ahol a 90 négyzetméterért több, mint fél millió forintot kell átutalni havonta.

 

 

Képek forrása: