Balaton környéke az egyik legértékesebb az ingatlanpiacon Magyarországon belül. Természetesen „Magyarország tengerének” különböző partszakaszai között vannak kifejezetten drága balatoni nyaralók, és vannak kevésbé értékesnek tartott területek.

 

Érdekesség, hogy a déli parton preferált nyaralóövezetek között találni olyan települést, ahol a ház árak messze az átlag alatt szerepelnek. Ilyen Balatonőszöd, ahol akár 130.000 Ft/m2 árban is található ingatlan, holott a szomszédos városokban 600-700 ezres négyzetméter-árakról is beszélhetünk.

 

balatoni nyaralók

(kép forrása: https://www.ingatlannet.hu/statisztika/Balaton)

 

Utóbbi már olyan árkategória, ami Magyarországon a legdrágábbak közé tartozik, és ahogy a térképen is látható, csak Budapesten, a nagyobb vidéki városokban és a Balaton partjánál láthatunk ingatlanokat ilyen áron.

 

A 130 ezer forint vagy az alatti kategória amúgy az ország nagy részére vonatkozik földrajzi szempontból vizsgálva. Lakosság helyzetéből megközelítve viszont természetesen ez a kategória a ritkán lakott területekre vonatkozik. Pont ezért lehet ingatlanvásárlási kincs a nagyjából 500 lakossal bíró Balatonőszöd és környéke, főleg akkor, ha pár év múlva felfedezik a falut, mint ingatlanpiaci lehetőségét.