Ha kiválasztottuk új otthonunkat, akkor tisztán kell látni, hogy nem csak a lakás vagy ház, ingatlan vételárát kell kifizetnünk.

Érdemes végig számolni az ingatlan vásárlás során felmerülő teljes költséget, hiszen ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek először tűnik.

 

Ingatlanközvetítő díja:

Természetesen könnyít a helyzeten, ha közvetítő nélkül találunk ingatlant. Ha viszont nem, akkor nagyjából1,5-5% közötti jutalékra kell számítani, ez persze sokszor benne van a hirdetett vételárban.

 

Tulajdoni lap ára:

A tulajdonos és az ingatlan alapadatait tartalmazza, valamint a kapcsolódó jogokat. Földhivataltól 6250 Ft-ba kerül, online ügyintézés során pedig 3600 Ft.

 

 

Ügyvéd díja:

Szerződés aláíráskor, hogy minden a lehető legelőnyösebb legyen, ügyvédet érdemes alkalmazni, akinek munkadíja átlagosan 1,5-2%.

 

Jelzálogjog törlésének díja:

Az eladó felelőssége, hogy kérje a törlést, ami 6600 Ft ingatlanonként.

 

Illeték:

A lakásvásárlás illetékfizetési kötelezettséggel jár. Ingatlantípustól függetlenül 4%. Van, amikor mentesül ez alól a vásárló, például akkor, ha telekvásárlás során 4 éven belül lakóházat építenek. A házastársak vagy egyenes ági rokonok közötti adásvétel során is illetékmentességről van szó.

 

Nem utolsó sorban pedig érdemes a közüzemi díjakról időben értesülni. Ez nem az adásvételnél fontos, hanem akkor, amikor már tulajdonunkba került a kiszemelt lakás. Jobb, ha nem utólag lepődünk meg, hogy milyen víz-, villany- vagy gázszámlákra lehet számítani. Na és persze nagyon hamar rájönnek az új lakók, hogy szükség van 1-2 garázsra is, valamint tárolókra a folyamatosan felgyülemlő kacatok miatt. Előbbi már akár 5-8 millió dollárért is található a piacon.