Ingatlan

Az ingatlanpiac jövőjét meghatározó trendek

Sok szó esett már arról, hogy az ingatlanpiac folyamatosan változik, permanensen fejlődik. Most azt nézzük meg, hogy a közeljövőben milyen trendek alakíthatják a hazai ingatlanpiacot.

Nagyvárosokból vízparti településekre – városból a külvárosba
A témával már sokat foglalkoztunk, a koronavírus járvány és a home office-ra történő áttérés lehetővé tette sokak számára, hogy a nagyvárosokat maguk mögött hagyva csendes, nyugodt, vízparthoz közeli településeken éljenek (elsősorban a Balaton-partján). A városi élet vonzereje erősen megkérdőjeleződött a pandémia hatására, ahogy a szórakozási és vásárlási lehetőségek is visszaestek vagy átalakultak.
Az is megfigyelhető, hogy akik nem szeretnének települést váltani, a belvárosból a külvárosi részre költöznek. A gazdasági aktivitás szintén kezd kiköltözni a belvárosból a külvárosok felé, amit a lakásárak is követnek.

Tovább emelkednek az ingatlanárak

Jelenleg egy olyan tanulmány vagy előrejelzés sincs, ami az ingatlanárak növekedésének lassulását vagy az árak esését jelezné. A piaci árakat rengeteg tényező befolyásolja a kamatkörnyezettől kezdve az építőipari árakon át a keresletig bezárólag. Ezek a komponensek pedig még hosszú évekig emelik és magasban tartják az ingatlanok értékét.

Emelkedő kamatkörnyezet

Egy előző cikkünkben már bemutattuk hogy működik az MNB jegybanki alapkamat politikája. Jelenleg emelkedő kamatperiódusban vagyunk, emiatt rövidtávon ugyan csökkenhet a kereslet, míg pl. a hitelezési piac leköveti és beállítja a jegybanki alapkamat változása következtében szigorított hitelkonstrukciókat. Amint ez stabilizálódik a magyar ingatlanpiac
is fog, hiszen jelenleg nincs megfelelő alternatíva, így továbbra is a saját ingatlan a legjobb befektetési forma.

A családi házak helyett lakások

Magyarországon sokan azt hinnék, hogy a családi házak iránti kereslet az elmúlt években a CSOK és az egyéb ösztönzők kapcsán valósággal kilőtt, idén azonban minden jel arra utal, hogy megtorpant az emelkedés. Az új lakások piacán az idei első három negyedévben kb. 25%-kal esett vissza a családi házak esetén a használatbavételi engedélyek száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezt minden bizonnyal a magas alapanyagárak is befolyásolták.