Mivel a Balaton több megyét érint, és teljesen más jelleget öltenek a különböző területek, így természetesen az ingatlanárak is különbözőek a tó egyes partjainál.

 

Bár Fejér megye közvetlenül nem érintkezik a Balatonnal, egyes településeiből nagyon könnyen elérhető a legnagyobb magyar tó, így szinte Balaton melletti területnek könyvelhető el. Ez valamennyire feldobja a turizmusát, nem csoda, hogy az ingatlanárak is magasabbak voltak 2009-ben a „magyar tengert” közvetlenül érintő megyékhez képest. Közel 190 ezer Ft volt 1 négyzetméter átlagosan. Ezt leginkább Veszprém tudta megközelíteni a Balaton parti területek közül a 176 ezres átlagárával.

 

5 évvel később kissé átalakult a helyzet, de inkább csak sorrendben. Fejér megye hátrébb került és 170 ezer Ft alá süllyedt a négyzetméter ár, még Veszprém közelebb került az első helyhez, és majdnem 190 ezerért adták átlagosan az ingatlanok négyzetméterét (ez ország szinten a 5. helyre volt elég). Ezt viszont Somogy, a legdrágább Balaton parti megye megelőzte, és országos harmadikként 207 ezres árat produkált.