Ingatlan

A jegybanki alapkamat

Mi az a jegybanki alapkamat? Hogyan befolyásolja az ingatlanpiacot? Miért fontos a jegybanki alapkamat, ha hitelt is szeretnék felvenni? Cikkünkben utánajártunk  minden fontos kérdésnek.

A jegybanki alapkamat az a referencia kamatláb, amit a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fizet a kereskedelmi bankoknak a nála elhelyezett kéthetes lejáratú kötvények után. A jelenlegi alapkamat 2021. augusztus 25.-e óta 1,50 %. Ez folyamatos változásban van, Magyarországon a monetáris tanács feladata, hogy meghatározza a jegybanki alapkamat mértékét. A tanács időszakosan ülésezik, a tagjai pedig az MNB elnöke, alelnökei, valamint vezető közgazdászok.

A tagok feladata, hogy figyeljék és elemezzék az aktuális világgazdasági és a hazai
körülményeket, illetve, hogy ezek milyen hatással lehetnek a következő időszakban. Ezeket, valamint további gazdasági szempontokat figyelembe véve emelhetik vagy csökkenthetik az alapkamatot – jelenleg növekvő szakaszban van.

A növekedés következménye, hogy a nem végig fix kamatozású hitelek törlesztőrészletei növekedni fognak. Az 5-10 éves kamatperiódus most még messzinek tűnhet, ugyanakkor, ha az emelkedő tendencia megmarad, jóval többet fizethetünk majd vissza, mint amivel számoltunk a hiteligényléskor.

Az MNB inflációcsökkentő politikája pedig a fokozatos jegybanki alapkamatemelés. Tehát a vége felé közelít az igen kedvező hitelek korszaka.

Azoknak, akik hitelt is igénybe szeretnének venni ingatlanuk vásárlásakor azt tanácsoljuk, hogy addig igényeljék a kölcsönt és addig vásároljanak, ameddig az emelkedés nem ugrik egy nagyot – vagyis minél előbb. Pár hónap is havi több ezer forint plusz törlesztőrészletet jelenthet, amit ha felszorzunk 10-15 vagy akár 20 évvel – igen magas összeg jön ki. Az olló nyílik, és egyre messzebb kerülnek a lakásvásárlástól majd azok, akik nem lépnek gyorsan. Az egyik vezető pénzintézet igazgatója azt jósolja, hogy pár éven belül privilégium lesz a saját tulajdonú otthon.