Ingatlan

Mitől függ ingatlanunk értéke?

A magyar lakosság jelentős részére igaz az állítás, miszerint a legnagyobb vagyontárgyuk az ingatlanuk, emellett ez az egyik legértékállóbb befektetési forma is. Az ingatlanpiac évek óta szárnyal, és még mindig nem látszik, hogy ez a folyamat a vége felé közeledne.

Sok téves információ lát napvilágot a médiában az ingatlanpiac valós helyzetével
kapcsolatban. Jogos a kérdés: egy tulajdonos honnan tudhatja mi a reális piaci ára a saját ingatlanának? Mik azok a tényezők, amik valóban befolyásolják egy lakás értékét?

Elsősorban az elhelyezkedése, az építés ideje, a falazata és a szerkezeti állapota.
A balatoni régióban elsősorban, ha elhelyezkedésről beszélünk, a Balatontól való távolságot értjük. Például: ugyanazt a házat a part menti utcában és attól 5 km-re teljesen más áron találnánk meg. Egy ház vagy lakás értéke egy városban mindig magasabb lesz, mint egy kisebb községben vagy faluban, hiszen az utóbbiban biztosan korlátozottabbak például a közlekedési és bevásárlási lehetőségek.

Az építés ideje már látatlanban is következtetni enged az ingatlan állapotára. Minél régebbi, annál több lehet a szerkezeti és esztétikai probléma. Persze vannak olyan vásárlók is, akik kifejezetten ilyen típusú ingatlanokat keresnek, hiszen így saját ízlésükre formálhatják azt a felújítás során. Ezzel ellentétben egy új építésű lakás vásárlásakor nem kell számolnunk az amortizációval.

Rengeteg számít egy háznál vagy lakásnál, hogy miből készült. Egy tégla falazatú épület mindig értékesebb lesz, mint például egy vályogból készült, hiszen az utóbbi egyrészt sokkal kevésbé időtálló, másrészt jóval több probléma is lehet vele. A legkedveltebb építési anyag a tégla, de az utóbbi időben a könnyű szerkezetes házak is szépen lépdelnek felfelé a népszerűségi listán.

Ha egy ingatlanon már szemmel látható hibák mutatkoznak, egyértelműen csökken az értéke.

A leggyakoribb szerkezeti hibák: falak vizesedése, nem megfelelő vízelvezetés, külső és belső falfelületeken jelentkező repedések, régi, megrogyott tetőszerkezet és a penészesedés.

Ezek mind-mind egy megoldandó feladatot és egy javítandó problémát jeleznek, ami nagy valószínűség szerint az új tulajdonos nyakába szakad, így tehát negatívan befolyásolja az értékét.