Nem kell ahhoz ingatlanszakértőnek lenni, hogy tudjuk, egy ingatlan, ház árát sok dolog határozza meg. Ugyanakkora összegért különböző lakásokat lehet vásárolni.

Például 30 millió forintért vidéken akár egy ház is kapható, de Budapest belvárosában legfeljebb egy kisebb méretű lakás.

 

Viszont mi a helyzet a Balatonnal? Kiderült, hogy ugyanabban a balatoni városban nagyjából ugyanakkora összegért teljesen más méretű lakást lehet vásárolni. Balatonlellén 28 millió Ft-os 150 négyzetméteres családi ház szerepel az eladási listán, mely 3 hálószobát és 2 fürdőszobát tartalmaz. Hasonló áron, sőt 4 millió Ft-ért drágábban egy kicsi komplex lakás kapható ugyanebben a városban

ház

 

Akkor mi lehet a különbség? Mint kiderült, nagyon sokat számít az, hogy milyen messze van „Magyarország tengere”. Előbbi 1,5 km-es távolságra, tehát körülbelül 20-30 perces gyalogútra van a Balatontól, utóbbi viszont csak 200 méterre, vagyis szinte közvetlen mellette.

A választást meghatározzák a prioritások. Mivel a kisebbik ingatlan nyaralóként is funkcionál, így a turizmus miatt jó választás lehet, és kiadó lakásként bevételt is termel. Nagy családosoknak, akik nem feltétlen a nyüzsgésre vágynak, a távolabbi, de jóval nagyobb ház a megfelelő választás.