Mivel továbbra is közkedvelt Balaton és környéke a nyaralók, valamint az ingatlanvásárlók körében, így egyre több új apartmanház, családi ház és lakás épül az északi és a déli parton is.

Ugyanakkor még mindig rengeteg, klasszikus elemekkel bíró, palotaszerű épületekre is lehet bukkanni. Ezek gyakorlatilag gyöngyszemei a magyar tengernek.

 

Balaton régi ingatlanjai

Ezen a kastélyon is látható, hogy egyes részei azért renoválást igényelnek, ugyanakkor nagyon szép és tágas épületről van szó. Kicsikét hajaz az amerikai horrorfilmekben lévő családi házra, de ezzel senkit sem akarunk elijeszteni. Értéke 120 millió Ft.

 

Balaton régi ingatlanjai

100 millió forint alatti értékkel bír ez a palota, aminek nagyon nagy előnye, hogy a műemléki helyreállítása megtörtént.

 

Balaton régi ingatlanjai

És az egyik legdrágább, a balatonboglári Bárány-kúria, mely 440 millió Ft-ot ér.

 

Helyi védettségű parkban terül el, alatta egy jókora méretű pincerendszer található. Műemléki védettség alatt áll. Bárány Pál építette klasszicista stílusban még 1825-ben. Kontyolt nyeregtetős épületről van szó, melynek főbejáratát két oszlopos portikusz védi.

 

Annak idején még magánkézben volt, Gaál Gaszton kúriájaként funkcionált, majd államosították és a Balatonboglári Állami Gazdaság szolgálati lakásokat épített ki benne kisebb átalakítás után. 1980-ban végeztek rajta szakszerű felújítást, ennek köszönheti mostani állapotát, bár ennek a renoválásnak a célja az eredeti állapotok visszaállítása volt. Vendégházként használják azóta, most is szálláshelyként funkcionál.

 

Mivel ezek az ingatlanok olyan régióban vannak, mely mindig is közkedvelt volt nem csak a magyar emberek, de a külföldiek számára is, így turisztikai szempontból örökérvényű értékkel bír, tehát hosszú távon számít jó befektetésnek. Legfőbb marketing előnye a több évszázados múltban van. Prémium kategóriát kedvelő ügyfeleket érdemes megcélozni egy ilyen kastéllyal, ahol a presztízst meg kell fizetni. Így az árak is magas szinten mozoghatnak. A Balaton közelsége miatt 50-60 ezer forintos szobaárak is reálisak, ami csak 10 szobával számolva is napi fél millió Ft-ot jelent. Folyamatos foglaltság esetén a befektetésnek több, mint a 40%-át lehet realizálni (nem számolva a kiadásokat) egy éven belül. 3 év alatt pedig úgy térül meg, hogy folyamatos cashflow-t biztosít.

 

(Képek forrása: www.index.hu, www.kastelyok.hu )