Ingatlan

Hogyan tegyünk vételi ajánlatot?

Ha megtaláltuk álmaink otthonát, elengedhetetlen, hogy vételi ajánlatot tegyünk. Most megmutatjuk mire figyeljünk és mit tüntessünk fel benne.

Mi az a vételi ajánlat?

A vételi ajánlat tulajdonképpen egy egyoldalú jognyilatkozat, amelyben a vevő kifejezi az ingatlan megvásárlására vonatkozó szándékát, valamint rendez minden olyan kérdést, amelyet a felek hangsúlyosnak vagy fontosnak tartanak.

Nagyon fontos, hogy nincs egzakt felsorolás arra, hogy mik a vételi ajánlat kötelező tartalmi elemei. Minden lényeges kérdésről a vételi ajánlatnak rendelkeznie kell, de hogy mi számít lényeges kérdésnek az a feleken múlik.

Nyilvánvalóan a legfontosabb tartalmi elemek: a megajánlott vételár, a kifizetési pénznem, a fizetési ütemezés menete, az adásvételi szerződéskötés vagy a birtokbaadás tervezett dátuma.

Mikor érdemes vételi ajánlatot tenni?

Bár írásbeli vételi ajánlatot nem kötelező tenni, mi mégis azt javasoljuk, hogy így járjunk el, és foglaljuk írásba az ajánlat minden lényeges pontját. Ez egyrészt védi mindkét felet, másrészt nem lesz olyan pontja a megegyezésnek, ami vitás helyzetet szülhetne.

Nagyon fontos megjegyezni: a Ptk. szerint, aki szerződés megkötésére ajánlatot tesz, azt az általa tett ajánlata – az annak megfelelő tartalommal – köti, ez az úgynevezett ajánlati kötöttség. Az ajánlat elfogadásával az ajánlattevő és az ajánlat elfogadója között pedig adásvételi szerződés jön létre.

Ennek azért van jelentősége, mert a jog szerint a vételi ajánlat elfogadásával létrejön az adásvételi szerződés, így elvileg a felek ezt követően már csak a megfelelő jogkövetkezmények vállalásával léphetnek ki a kötelemből. A gyakorlatban a legtöbb problémát ez szokta okozni.

Mit jelent a foglaló illetve az előleg?

A foglaló jogintézményét a Ptk. már szabályozza, így például az ajánlat elfogadását követően, ha a tulajdonos eláll az eladástól vagy eláll attól, hogy az adott vevővel szerződést kössön, akkor az ajánlati biztosíték kétszeresét kell visszafizetnie az ajánlattevő részére. Természetesen a foglaló a másik oldalt is köti, így ha az ajánlattevő gondolja meg magát a szerződéskötés előtt, akkor az adott foglalót elveszíti.

Az előleg ismét egy, az ingatlanközvetítői szakzsargonban használt kifejezés, melyet több értelemben is használnak de alapvetően a Ptk. szerinti vételárrészt értik alatta, azaz egy olyan fizetési ütemet,  amely a foglaló megfizetését követően, de a teljes vételár kifizetése előtt – egy kvázi közbenső fizetést jelent.